Fra i fjor til i år klatret Brasils Eike Batista fra 61. plass til 8. plass på det amerikanske magasinet Forbes’ liste over verdens rikeste. Den anslåtte formuen økte fra 7,5 milliarder dollar i 2009 til 27 milliarder dollar (160 milliarder kroner) i år.

Batistas uttalte mål er å bli verdens rikeste. I januar 2008 sa han til en brasiliansk avis at han skulle bli verdens rikeste i løpet av fem år.

Etter to år er han mer enn halvveis til målet: å ta igjen den mexicanske telekombaronen Carlos Slim Helú, som har en formue på 53,5 milliarder dollar.

— Av min far lærte jeg én ting: Tenk stort, sa han i et intervju nylig

Trolig er det få eller ingen som har klatret så raskt på listen over de rikeste. Årsak: Batista er i ferd med å finne olje utenfor Brasils kyst.

Mye samba

Hans privatliv står i stil med formuen, og er like fargerikt som karnevalet i Rio de Janeiro. Særlig kjent er hans avsluttede ekteskap med modell, skuespiller og sambadronning Luma de Oliveira. Iført mye fjær og lite klær har hun i mange år danset seg oppover sambadromen i Rio.

Ekskona har vært på forsiden av den brasilianske utgaven av mannebladet Playboy fem ganger. Det er flest ganger i bladets historie, og førte i sin tid til en viss irritasjon hos ektemannen.

I 1999 ville hun stille i Playboy igjen etter to barnefødsler, men ektemannen kjøpte henne ut av kontrakten. Samme året ble hun av Playboy-kongen Hugh Hefner kåret til Miss Playboy International.

De giftet seg i 1991, en uke før Batista egentlig skulle ha giftet seg med en annen kjendiskvinne. De ble skilt i 2004. Sammen har de sønnene Thor og Odin. Nærheten til norrøne guder kan Batista ha fått fordi han som barn bodde lenge i Tyskland.

X-faktor

Batista sprer sin virksomhet vidt omkring. Navnene på alle selskapene består av tre bokstaver og slutter med X. Hans holdingselskap heter EBX, oljeselskapet OGX, gruveselskapet MMX, transportselskapet LLX, eiendom er organisert i REX og skipsbygging foregår i OSX.

«X» står for multiplikasjon av rikdom i numerologi, læren om tallenes mystiske egenskaper. Men den lette overtroen stopper ikke der. Batista ser på 63 som sitt lykketall. Alle hans bud på letelisenser etter olje og store avtaler slutter med «, 63». Det er altså snakk om milliarder, men komma 63.

Hotellprosjekt

Ved Flamengo-parken i Rios sentrum er Batista i gang med ett av sine mange prosjekter. Byens ærverdige Hotel Glória skal bygges om og settes i stand til fordums prakt. På 1930-tallet var det kjent for sitt praktfulle kasino.

Aftenposten møter designstudent Laura F. (17) utenfor byggeprosjektet. Hun er oppvokst i strøket.

— De fleste liker Batista. De ser på ham som en «self made man». Han bruker mye penger på prosjekter som er bra for Rio. Rike folk er et tegn på at det går bedre med Brasil, sier hun.

Laura F. håper å komme tilbake til hotellet når det er ferdig. Hun er litt lei seg for at hotellets teater visstnok skal byttes ut med et spa-anlegg. Oljeselskapet OGX er juvelen i Batistas samling av selskaper. Det grunnla han så sent som i juni 2007.

Han hentet det statseide Petrobras’ tidligere letesjef inn fra pensjonisttilværelsen, og hev seg inn i budkampen om letelisenser. Han fikk mange, og OGX er nå det største private selskapet på brasiliansk sokkel. Batista eier 60 prosent av OGX.

Aksjeboble

Store funn gjort av Petrobras, lovende leteboring og gode seismiske data har drevet verdien av OGX til stadig nye høyder. Noen eksperter mener selskapet er en aksjeboble som vil sprekke hvis det ikke snart begynner å tjene penger.

Men Batista har andre prosjekter også. 400 kilometer nord for Rio planlegger han å bygge et av verdens største havneanlegg. Det skal bli større enn Manhattan i New York. Budsjettrammen er 2,7 milliarder dollar (16 milliarder kroner). Planen er å være ferdig i 2012.

Holder seg ung

Den halsbrekkende farten i forretningslivet tyder på at Batista har dårlig tid. Han må skynde seg før han blir gammel.

I 2008 gjennomførte han et intervju mens han fikk tilført vitaminer intravenøst for å bekjempe alderdom. Posen med vitamincocktailen hang på stangen med et lite brasiliansk flagg som han hadde stående i styrerommet.

Batista bruker litt av pengene sine på veldedighet, men når ikke sitt forbilde Bill Gates til anklene. Han kjøpte dressen president Lula brukte ved innsettelsen for 500.000 reais (2 millioner koner). Pengene gikk til et godt formål.

Men alderen kommer til Batista også. I høst har sladrepressen i Rio skrevet mye om alle pengene han bruker for å få bedre hårvekst. Se ikke bort fra at han lykkes også der.

Populær blant aksjonærene

— Han er svært omstridt, men aksjonærene liker ham. Han er en mann som tjener penger, sier journalist Vera Saavedra Durão i økonomimagasinet ValorInveste i Rio de Janeiro til Aftenposten

Hun har i mange år fulgt Eike Batista på hans vei mot toppen blant verdens rikeste.

— Det spesielle er at han henter inn penger fra aksjemarkedet allerede på prosjektstadiet. Det er mer vanlig å hente inn penger til etablerte virksomheter, sier hun.

Fordi Batistas prosjekter har vært vellykkede, har han som regel hatt små problemer med å hente inn penger. Når suksessen kommer, selger han deler av selskapet.

Durão mener Batistas far vekket hans interesse for gruver og gruvedrift. Det var der han startet. Faren var i mange år sjef for det store brasilianske gruveselskapet som nå heter Vale, og har også vært gruveminister i Brasil.

— Eike Batista er en svært ambisiøs forretningsmann. Han har nå gått forbi sin far, sier hun.

Batista har finansiert en film om sin farens liv. Men han avviser at hans berømte far både er årsak til rikdommen og motivet for å bli rik.

— Jeg har etablert egne forbindelser. Dessuten liker ikke min far å ta risiko, har han sagt i et intervju.

Aftenpostens henvendelse til EBX om å få møte Batista, ble ikke besvart.