Lange bilkøer, forsinkede tog og proppfulle busser. Slik starter dagen for hundretusenvis av nordmenn, og det kan gå utover helsen.

Daglig pendling på mer enn én time øker risikoen for stressykdommer med opptil 50 prosent, viser de første resultatene fra en omfattende svensk studie, skriver Metroxpress.

Lengre arbeidsdager

Kristina Jakobsson, dosent i arbeids— og miljømedisin ved Lunds Universitet, står bak undersøkelsen.

Årsakene bak resultatene er ennå ikke undersøkt, men Jakobsson tror stressrisikoen i stor grad skyldes lengre arbeidsdager.

— Man har i lang tid kjempet for å få arbeidsdagen ned på åtte timer. I dag pendler flere og flere, så inkludert reisetiden har mange fortsatt en arbeidsdag på 10-12 timer, og derfor mindre tid til rekreasjon og mosjon, sier Jakobsson til Metroxpress.

  • Det ideelle for mennesket er en tredeling mellom arbeid, rekreasjon og søvn.
Stressforsker Are Holen

Arbeid, rekreasjon og søvn

Stressforsker Are Holen ved NTNU er enig med Jakobsson i at en lang reisevei til jobb tar fra pendlerne dyrebar rekreasjonstid.

— Det ideelle for mennesket er en tredeling mellom arbeid, rekreasjon og søvn. Bruker du to timer ekstra på reiseveien, sier det seg selv at du får mindre tid til rekreative aktiviteter og søvn, sier Holen til Aftenposten.

Belastning

Hvis tiden du har til rekreasjon og søvn er for knapp, kan det bli en belastning, ifølge Holen.

— Vi er forskjellige, men alle trenger en viss tid til å hvile og avkobling. Du trenger ikke nødvendigvis å ligge på sofaen. Mosjon, sosialt samvær med familien, å lage mat og pusle i hus eller hage er også former for rekreasjon, sier Holen.

Tett i tett på bussen

Han peker på at å reise med tog, buss eller bil i seg selv kan oppleves som stressende.

— De fleste vil oppleve det som stressende å stå lenge i en full buss, sitte tett i tett med personer du ikke kjenner, eller konsentrere seg bak rattet. Men noen klarer å bruke tiden på toget eller bussen til å sove, koble av, eller jobbe.

— Da vil pendlingen skape mindre stress og tiden brukes på en god måte, sier Holen.