Den irske sentralbanksjef Patrick Honohan tror EU og Det internasjonale pengefond (IMF) kommer til å gi Irland et lån på flere titalls milliarder euro for å redde landets kriserammede banker.

— Det er ikke opp til meg. Til syvende og sist er det opp til regjeringen. Men det er dette jeg venter vil skje, sa han i går til RTE -Irlands svar på NRK.

Innskuddsgaranti

Både sentralbanksjefen og finansminister Brian Lenihan forsøkte i går å roe nervene for å hindre et run på bankene fra nervøse innskytere som vil ta ut pengene sine. I denne usikre situasjonen har myndighetene bestemt seg for å forlenge bankkundenes innskuddsgaranti til ut neste år, opplyste Lenihan.

Store næringslivskunder har siden i august trukket ut 600 millioner pund (5,7 mrd. kr) av sine innskudd i Irish Life & Permanent.

Dette utgjør 11 prosent av bankens innskuddskapital, skriver avisen Financial Times.

Krisebanken Bank of Ireland har rapportert om en lignende utvikling i forrige uke.

Troikaen med eksperter fra EU, Den europeiske sentralbank og IMF som har overtatt mye av styringen med Hellas’ økonomi - ett av de andre kriselandene i EU- kom i går til Dublin. De begynte straks forhandlingene om en løsning for de tapstyngede bankene.

— Irland er ennå ikke på det stadium at det er nødvendig å ta opp et betydelig internasjonalt lån, sa finansminister Lenihan.

Likevel er det nå en utbredt oppfatning i finansmarkedene at den irske regjering blir tvunget til å godta store lån fra krisefondet for eurolandene som EU og IMF opprettet under Hellas-krisen i vår, for å redde bankvesenet på «Den grønne øya».

Renten faller

Troen på en bankløsning kunne avleses i renten på irske statslån, som falt 0,15 prosentpoeng til 8,18 prosent i går.

Europeiske børser steg og euroen styrket seg med 0,9 prosent mot dollar.