Mens et av danskenes mest kjente internasjonale merkevarer i årevis var et tapssluk har de nok en gang vist at problemene ligger bak dem.

I 2011 tjente klossegiganten over 4 milliarder danske kroner. Det er en økning på solide 10 prosent fra året før, noe som får eierfamilien med Kjeld Kirk Kristiansen i spissen til å smile.

Hovedeier av Lego, Kjeld Kirk Kristiansen.
Kirkbi AS

— Det gode resultatet skyldes den positive utviklingen i Lego-konsernet, skriver han i årsberetningen til eierselskapet Kirkbi som kom nylig.

Startet som treleketøy

Resultatet til Lego ble offentliggjort for en tid tilbake, men det er først nå eierfamilien kommenterer dette. Kirkbi eier 75 prosent av Lego og 36 prosent av selskapet som eier Legoland - Merlin Entertainment Group.

Lego startet i 1932 med treleketøy. I 1958 kom klossen slik vi kjenner den i dag, men de falt etter da ungene heller ville leke med dataspill. Fra milliardunderskudd for ti år siden er det nå bedre tider i selskapet.

- Lego-konsernet har igjen i 2011 hatt et suksessfullt år, og resultatene betraktes som særdeles tilfredsstillende, skriver Kirk Kristiansen.

Ifølge Legos resultatfremleggelse kom de tallene mer eller mindre som en overraskelse.

Får hjelp av filmindustrien

— Det er blant annet salget av lisensbaserte produktlinjer som oversteg forventningene vesentlig i 2011. Det gjelder eksempelvis Lego-produkter basert på Star Wars, Harry Potter og Pirates of the Carribean, skriver selskapet i sin rapport.

Både Lego og eieren Kirkbi sier det vil bli investert i årene som kommer for å sikre videre drift, og et av disse trekkene har vært å sette fokus på miljøet.

Satser på vindmøller

Blant annet har Kirkbi derfor investert 3 milliarder danske kroner i en vindmøllepark som drives av Tyske Dong.

- Investeringen vil sikre at Lego-konsernet vil kan leve opp til sitt mål om å etablere nok varig energikapasitet til å dekke konsernets samlede behov i 2020, skriver eierne.

Men klossekongene regner med at krisen i Europa vil påvirke selskapet fremover.

— Allerede mot slutten av 2011 merket vi at veksten i noen Vest-Europeiske land avtok, skriver Lego.