Facebook omsatte for over seks milliarder første kvartal 2012, men tjente likevel mindre enn før på grunn av store kostnader.

Selskapets resultat før skatt var 382 millioner dollar (2,1 mrd. NOK) før skatt første kvartal 2012. Dette er 16 millioner dollar lavere enn for første kvartal 2011.

Dette kommer frem i børsnoteringsprospektet som offentliggjør Facebooks kvartalsresultater.

Flere børsanalytikere var overrasket over resultatet.

— Dette viser at selskapets vekst stagnerer fortere enn ventet, sier analytiker Brian Wieser ved Pivotal Research Group til Reuters.

Det meste av Facebooks inntjening kommer fra deres annonseinntekter. Dette utgjorde 82 prosent av omsetningen første kvartal 2012, og 87 første kvartal 2011.

Mobiltrøbbel

— Dersom annonsørene slutter å annonsere hos oss, eller velger å annonsere mindre, så er dette svært alvorlig for vår forretningsmodell. En økt bruk av våre mobilprodukter på bekostning av databruken kan derfor negativt påvirke vårt resultat ettersom vi ennå ikke har lykkes med å tjene penger på denne plattformen, står det i Facebook-rapporten.

En hodepine for internettkjempen er hvordan de skal tjene penger på Facebooks mobil- og nettbrettbrukere. Så langt har mobilutgaven vært uten reklame, dersom man ser bort fra at selskapet i mars begynte med sponsede nyheter som dukker opp på nyhetsfeeden.

Av Facebooks totalt 901 millioner aktive brukere, så var det 488 millioner som sjekket Facebook på mobil i mars. Dette er en økning på hele 69 prosent sammenlignet med samme periode året før.Selskapet ser det som sannsynlig at veksten i mobilbruk vil være større enn veksten for Facebooks nettversjon fremover. Derfor satser selskapet likevel sterkt på å videreutvikle mobilutgaven for å kapre nye brukere.

Rundt 83 millioner aktive brukere sjekker bare Facebook via mobilen.

Mange søksmål

Men mobilbruk er ikke det eneste som truer internettkjempens inntjening. Selskapet opplyser også om at de stadig oftere blir saksøkt.

— Vi er involvert i en rekke søksmål som er både dyre og tidkrevende. Dette kan skade vår forretningsmodell og våre resultater, står det i rapporten.

Det dreier seg først og fremst om søksmål knyttet til åndsverksloven (rettigheter til bilder og tekst), men også en rekke gruppesøksmål fra annonsører og private brukere.— Dersom disse vinner frem kan det føre til enorme kostnader for oss selv om beløpet til hver enkelt er lite ettersom vi har så mange brukere, men vi tror ikke at søksmålene vi nå står overfor vil ha noen merkbare konsekvenser for selskapet, står det videre i rapporten.

Regner med mindre vekst

Facebook skriver videre at de regner med at både den enorme brukerveksten og omsetningsveksten vil minske over tid.

«Vår omsetning vokste med 154 prosent fra 2009 til 2010 og 88 prosent fra 2010 til 2011 og 45 prosent fra første kvartal 2011 til samme periode i 2012».Historisk sett har veksten i omsetning vært knyttet til veksten i antall brukere. Siden selskapet har en så høy markedsandel, så vil veksten naturligvis stagnere og dette vil trolig påvirke veksten i omsetning.

Vil ansette 1600 personer i år

Selskapets eventyrlige vekst har ført til en stor økning i antall ansatte. I fjor økte de antall ansatte med 46 prosent til 3569 personer og de annonserer at de tenker å ansette like mange i året som kommer. Med andre ord kan det åpne seg opp rundt 1600 Facebook-stillinger i år.

Dersom man kommer høyt i systemet så kan man også se frem til en eventyrlig lønn.

Konsernsjef Mark Zuckerberg var langt i fra den som tjente mest til tross for at han ble belønnet med 1,7 millioner dollar (9,75 millioner kroner) i fjor. Konserndirektør Sheryl Sandberg innkasserte derimot hele 30,9 millioner dollar (177 millioner kroner).

Mange selskaper betaler utbytte til sine eiere, men Facebook har så langt ikke gjort dette. Ifølge børsnoteringsprospektet, kan ikke nye eiere vente seg dette i overskuelig fremtid heller.