Den amerikanske organisasjonen US Fair Labour Organisation (FLA) har blitt hentet inn av Apple for å undersøke arbeidsforholdene hos Apples kinesiske underleverandør Foxconn. Og resultatene er ikke gode nyheter for verdens største selskap.

Rapporten, som ble ble presentert torsdag, viser at mange av de ansatte jobber mer enn 60 timer i uken — og ofte syv dager på rad uten fri.

Ulovlig overtid

Dermed bryter Foxconn kinesisk arbeidslovgivning, som slår fast at arbeidere ikke skal jobbe mer enn 49 timer i uken. FLA avdekket også at det ofte ikke ble betalt for overtidsarbeid, og at mye av arbeidet ble gjennomført på en måte som kunne være helsefarlig.

FLAs direktør Auret van Heerden sier at mange av de ansatte selv velger å jobbe mer enn det som er lovlig.

- Mange av dem er single, unge og har ikke spesielt mye å ta seg til. Da velger de å jobbe og spare pengene, sier han til nyhetsburået AP.

Lønnsnivået for arbeiderne ligger på mellom 360 og 455 dollar (2050 - 2500 kroner) i måneden. Rapporten ble lagt frem dagen etter at Apples toppsjef Tim Cook selv besøkte en av Foxconns fabrikker i Zhengzhou, som har 120.000 ansatte. I en pressemelding gir Apple utrykk for at de vil gjøre det de kan for å rydde opp.

— Vi har jobbet i årevis for å lære opp arbeidere, bedre arbeidsforholdene og gjøre Apples produksjonslinje til en modell for industrien. Det er årsaken til at vi har bedt FLA om å gjennomføre disse undersøkelsene, skriver selskapets ledelse.

Ikke første gang

Det er på ingen måte første gang det har blitt avdekket kritikkverdige forhold på fabrikkene til Apples kinesiske underleverandører.

For et år siden gjennomførte to organisasjoner lignende undersøkelser ved Foxconns fabrikker. Også den gang ble det avslørt omfattende ulovlig overtidsarbeid. I enkelte tilfeller ble det avdekket at ansatte hadde jobbet opp mot 100 timer overtid i måneden.

Det kom også frem at 124 ansatte hadde blitt syke etter å ha jobbet med trykkskjermer til Apple-produkter. Arbeiderene ble eksponert for det giftige stoffet Hexan.

Organisasjonene avdekket i tillegg at det var vanlig at 24 arbeidere overnattet på samme rom, og at ansatte som ikke var effektive nok ble latterliggjort foran sine kolleger.

At Apple ikke klarer å ordne opp i problemene har flere ganger ført til sterk kritikk av selskapet.

— Denne rapporten vil medføre nye løfter fra Apple - som vil være like tomme som de vi har hørt de siste fem år. Løftene vil fortsette å være det inntil vi ser reelle forbedring for arbeiderene, sier en representant for SumOfUS, som er en amerikansk sammenslutning av forbrukeroganisasjoner og fagforeninger.

Solid margin

FLA skriver at Foxconn har lovet å rydde opp i ulovlighetene innen juli 2013.

Foxconn-fabrikkene er det siste trinnet i produksjonslinjen av Apples iPhone og iPad. Undersøkelser fra IHS iSuppli anslår at Apple betaler rundt 195 dollar (1115 kroner) for både komponentene og monteringen av en 16 GB iPhone 4S.

Telefonen selges til teleselskaper i USA for 600 dollar (3400 kroner), som selger subsidierte pakker med telefon og abonnement videre til kundene.

Ledelsen dumper aksjer

Samme uke som rapporten ble presentert kommer det meldinger om at store deler av toppledelsen selger ut Apple-aksjer for totalt 1,4 milliarder kroner.

Det er uklart hva som er årsaken til det massive salget, men salget fører til at Apple-aksjen torsdag falt 1,26 prosent på USA-børsen. Det er likevel ikke et dramatisk utslag for et selskap som har hatt en aksjeoppgang på over 50 prosent på tre måneder.