Haarde risikerer to års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

— Jeg vil begynne med å påpeke at dette er første gang jeg får muligheten til å svare på spørsmål om denne saken, sa 60 år gamle Haarde da rettssaken startet i Reykjavik mandag morgen.

Islands tre største banker kollapset under finanskrisen. Havariet av Icesave, som rammet tusenvis av bankkunder i Nederland og Storbritannia, førte til en voldsom krangel om kompensasjon som ennå ikke er løst.

Frifinnes

Haarde avviser at han kunne avverget kollapsen av bankene, og mener tiltalen er en «politisk forfølgelse», melder BBC. Eksstatsministeren mener han gjorde det som var best for landet.

Island ble kastet inn i dyp resesjon etter bankkollapsen høsten 2008.

— Det virker som dette er en politisk motivert rettssak. Tiltaledokumentet er diffust, sier Sjefredaktør i Frettabladid Olafur Stephensen, til NTB. - Mange jurister mener det er god sjanse for at Haarde blir frifunnet, sier han videre.

Enestående

Den islandske befolkningen er delt omtrent på midten i spørsmålet om Haarde burde stilles for riksrett, viser en fersk meningsmåling.

Rettssaken er enestående i Islands historie. Muligheten for Landsdomur, som riksrett kalles på islandsk, ble nedfelt i landets lover for mer enn 100 år siden, men har ikke vært brukt før nå.

Geir Haarde tilhører det konservative Selvstendighetspartiet og var statsminister på Island fra 2006 til 2009. Selvstendighetspartiet gjorde i uken som gikk, et siste forsøk på å få avblåst riksrettssaken mot ham, men uten å lykkes.

Valuta

Islands økonomi er nå på god vei til å hente seg inn igjen, men valutaen er fortsatt et problem. Den islandske kronen har ennå ikke steget til samme kurs mot andre valutaer som før bankkollapsen, da verdien ble omtrent halvert.

EUs felles valuta euroen sliter med sine egne problemer og er ikke et like lokkende alternativ for islendingene som før.

I stedet har det nå dukket opp et forslag om å gå over til canadiske dollar. Canadas regjering er svært tilbakeholden i sine kommentarer til dette, men en meningsmåling viser at forslaget har stor støtte blant islendingene.

(©NTB)