I 2006 stoppet de statlige spanske TV-kanalene med direktesendinger av tyrefekting, men onsdag neste uke gjenopptar Televisión Española (TVE) tradisjonen med å sende matadorenes kamp mot oksene live, ifølge avisen El Pais.

TV-stasjonene sluttet med direktesendingene på grunn av dalende interesse. I tillegg går disse arrangementene av stabelen samtidig som barn ser på TV. TVE fremholdt at slike sendinger derfor var et brudd på kanalens etikkregler.

Politikk

Nå har TV-stasjonen snudd. Ifølge spanske kommentatorer skjer det etter at det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) fikk kontroll over styret. Det nye styret byttet ut den redaksjonelle ledelsen. Det igjen førte til at punktet om at barn ikke skal se på tyrefekting, ble fjernet fra etikkreglene.

PP og statsminister Mariano Rajoy som skal være en stor tilhenger av tyrefekting, gjorde et brakvalg i november.

I Spania blir corrida, tyrefekting, omtalt som en nasjonal fiesta, fiestaen over alle andre fester. I 1936 beskrev dikteren Federico García Lorca tyrefekting som «trolig Spanias mest poetiske og livskraftige rikdom, den mest rendyrkede fiestaen i verden».

Økt motstand

I dag er det stadig færre spanjoler som ville sagt det samme. Antallet som ønsker et forbud, har økt kraftig, selv om arenaene er fylt til bristepunktet når de mest kjente matadorene opptrer. Men særlig blant yngre spanjoler er interessen dalende. Færre enn en tredjedel av befolkningen sier at de liker tyrefekting, mot over halvparten for et par tiår siden.

Ifølge flere meningsmålinger er 40 prosent motstandere av Spanias blodigste skuespill.

56 spanske byer har erklært seg som corrida-frie soner. I fjor forbød provinsen Catalonia sporten, mens Kanariøyene gjorde det i 1991.

Flere tror at den tradisjonsrike sporten hadde vært forbudt hvis det ikke var for Franco-regimet. General Franco som styrte Spania med hard hånd frem til sin død i 1975, oppmuntret corrida for å øke den nasjonale stoltheten.

Superstjerner

Den første TV-sendingen neste uke blir fra tyrefekterarenaen i byen Valladolid. Seerne vil få se tre av Spanias mest kjente matadorer i aksjon.

”Televisión Española mener at en slik fiesta bør gjøres tilgjengelig for alle spanske tilhengere”, heter det i en pressemelding fra TVE, ifølge El Pais.

De tre tyrefekterne — Alejandro Talavante, Julián López (El Juli) og José María Manzanares - har sagt fra seg honoraret som TV-kanalene vanligvis må betale for å sende slike kamper. I en uttalelse sier de at de gjør dette i et forsøk på å snu den økte motstanden mot tyrefekting.

Dyrevernsaktivister er skuffet.

- Dette er et langt skritt tilbake for forsvaret av dyr i dette landet. Dessuten er det helt upassende å sende slikt barbari mens barn ser på, hevder Silvia Barquero fra dyrevernsorganisasjonen PACMA.

TV-kanalen avviser kritikken.

- Det er en misforståelse at tyrefekting er et overgrep mot dyr. Barn tar ikke skade av å se på det som er en viktig del av spansk kultur, og det er foreldrenes rett til å bestemme om barna skal se på eller ikke, sier en representant fra kanalens styre.