Banken brøt loven – reddet bergensselskaper

Hadde det ikke vært for innholdet i denne permen fra 1933, ville ikke Wallendahl eksistert i dag.

HISTORISK ØYEBLIKK: En mystisk pakke fra 1933 ble funnet i arkivet til DNB. I stor spenning ble den nylig åpnet av banksjef Katrine Trovik, her flankert av banksjef Sigbjørn Haugland (til v.), Elisabeth Bjørsvik, dr. oecon og spesialrådgiver i Hordaland fylkeskommune og Ola H. Grytten, professor på NHH.
  • Rune Meyer Berentsen
  • Solrun Dregelid
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

En firkantet pakke fra 1933. En pakke innbundet i gråpapir og forseglet med voks. En pakke med beskjeden : «pakken skal kun åpnes av bankchefen».

— Fantastisk spennende! Nå angrer jeg på at jeg ikke tok økonomisk historie, sier banksjef Katrine Trovik.

Finanskrisen på 1920-tallet

Hun er i konferanserommet til DNB for å åpne den 79 år gamle pakken. Den ble nylig funnet i arkivet av Elisabeth Bjørsvik, dr. oecon og spesialrådgiver i Hordaland fylkeskommune. Hun skriver bok om bankens historie sammen med professor Ola H. Grytten ved NHH og forsker Yngve Nielsen.

Banksjef Sigbjørn Haugland, som er bankens representant i bokprosjektet, retter litt på brillene idet Trovik pirker bort seilet på pakken.

— Jeg tror kanskje dette vil si noe om det anstrengte forholdet Bergens Privatbank, som DNB het den gangen, hadde med Norges Bank, gjetter Haugland.

— Ja, som så ofte i finanskrisetider var forholdet mellom privatbankene og landets sentralbank svært anstrengt på slutten av 1920-tallet. Over 100 norske banker gikk over ende i denne perioden. Jeg håper innholdet vil gi mer informasjon om bankkrisen, sier Bjørsvik.

- Må få brevet i retur

Gråpapiret brettes til side. En svart perm kommer til syne. På ryggen står det NB (Norges Bank). Trovik blar i bunken med falmet papir. De inneholder tall og sirlig løkkeskrift. Banksjefen myser når hun prøver å tolke skriften.

— Se her! På slutten av dette brevet skriver banksjefen i Bergen til sjefen i Oslo at han må få brevet i retur slik at ingen andre får se det, sier Trovik.

— Det er tydelig at dette er korrespondanse bak Norges Bank rygg, sier en tydelig engasjert Grytten mens de blar videre.

— Her står det at banken forsynte Wallendahl med lån, sier Haugland og peker.

Tok over driften

Økonomi-historiker Grytten gjør en rask tolkning mens han blar videre i papirene.

— Vi vet at Wallendahl var en av mange selskaper Bergen Privatbank tok eierskap i under finanskrisen på 20-tallet. Det er mye her som tyder på at banken i praksis gikk inn på eiersiden i flere bedrifter. Det ville de åpenlyst holde skjult for Norges Bank, sier Grytten.

Hemmeligholdet hadde to grunner: Det ene var at landets sentralbank drev kontroll med at bankene ikke lånte ut penger til tapsprosjekter. Det andre var at Bergen Privatbank handlet på kant med regelverket fra 1924.

— Norges Bank var svært kritisk til at Bergens Privatbank i praksis overtok eierskapet i flere selskaper, og ville nok ha satt en stopper for det om de hadde hatt denne informasjonen. Selv om banken egentlig bare tok samfunnsansvar ved å holde bedriftene og arbeidsplassene i live i en vanskelig tid, sier Grytten.

- Avgjørende for eksistensen

Sundt, Beyer, Laxevaag Maskin- og Jernskibsbyggeri og Martens er andre kjente Bergensselskap banken "reddet" fra konkurs. Wallendahl & Søn ble i bankens eierskapsinteresse helt til 1980-tallet. Deretter har rederiet Westfal-Larsen eid selskapet.

— At banken tok ansvar på 20-tallet og ikke bare lot bedriften gå konkurs, er en direkte foranledning for at vi i dag kan feire 190 år. Bankens eierskap var helt avgjørende for at Wallendahl eksisterer i dag, sier styreleder Peter Frølich.

KLAR BESKJED: På pakken sto det: «Innhold en brevordner, inneholdende diverse korrespondanse ført i 1928 mellom Bergenskontoret og Oslokontoret angående NB. Pakken skal kun åpnes av bankchefen. Indlagt 9/6 – 33»
PÅ KANTEN: I denne mappen kommer det frem at Bergens Privatbank handlet på kant med regelverket. Nettopp derfor overlevde mange ærverdige Bergensselskaper finanskrisen på 1920-tallet.
Publisert
  1. Jobb og karriere
BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  2. – Hadde vi ikke tatt risiko, ville vi ikke overlevd i snart 150 år

  3. Trafikkuhell på E39 i Masfjorden. Flere tunneler ble stengt

  4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  5. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.