Inn i granskogen mye trær

Senterpartiets klimakur krever plass til over en milliard grantrær. Miljøorganisasjon frykter vi ikke kommer til å se kysten for bare trær.

TETT I TETT: Klimameldingen legger opp til økt skogplanting som et viktig klimatiltak. - Omfattende nyplanting vil ødelegge Kyst-Norge slik vi kjenner det i dag, mener World Wildlife Fund.
  • Lena Vermedal
  • Magne Gaasemyr
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Forrige uke la Regjeringen frem klimameldingen, hvor økt skogplanting trekkes frem som viktig for å fange CO2. Senterpartiet har tidligere tatt til orde for planting av 5 millioner dekar granskog som et godt klimatiltak.

5 millioner dekar gran vil i så fall øke CO2-opptaket med opp til 12 millioner tonn årlig – like mye som den norske bilparken slipper ut.

1,25 milliarder trær

5 millioner dekar – eller mål – skog tilsvarer arealet til hele Akershus fylke. Men hvor mange trær er det egentlig? Spørsmålet går til Kjersti Holt Hanssen, forsker i skogproduksjon ved Norsk Institutt for skog og landskap:

— Det vil variere litt. På god mark på Vestlandet er det vanlig å plante mellom 200 og 250 granplanter pr. dekar, sier Holt Hanssen til Bergens Tidende.

Et raskt regnestykke viser at planting av 5 millioner dekar skog kan utgjøre nærmere 1,25 milliarder nye trær.

Det er inn i granskogen mye trær, mener miljøorganisasjonen WWF. De frykter klimatiltaket vil føre til nedplanting av norsk kystlandskap.

- Ulovlig, mener WWF

— Planting av ny skog er ikke bare et kontroversielt klimatiltak, det vil også gå på bekostning av naturmangfold, kulturlandskap, friluftsliv og turisme, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF.

Organisasjonen mener at en omfattende nyplanting av gran vil ødelegge Kyst-Norge slik vi kjenner det i dag. Dessuten vil planting av fremmede treslag være direkte i strid med både den norske naturmangfoldloven og konvensjonen om biologisk mangfold.

— Gran må regnes som en innført art på Vestlandet og i Nord-Norge. Den er dominerende og har stort spredningspotensial. Planting av gran i disse områdene vil derfor være i strid med den internasjonale konvensjonen for biomangfold, sier Jensen.

WWF peker på at man allerede i dag bruker store summer på fjerning av sitkagran, for eksempel i Fitjarøyene i Hordaland.

—  Vi er ikke imot miljømessig, forsvarlig norsk skogbruk, men vi vil advare på det sterkeste mot en massiv nedplanting av norsk natur, sier Jensen.

- Fantastiske vekstforhold

Den bekymringen deler ikke skogforskere ved Norsk Institutt for Skog og landskap.

—  Det skjer allerede store endringer langs kysten, og spørsmålet er hva som er best eller verst. La kystlandskapet gro igjen med bjørk og kratt, eller satse på brukbar skog i enkelte arealer, sier Bernt-Håvard Øyen.

Han mener skogplanting langs kysten kan være lurt så lenge man velger ut de riktige arealene.

— Det er fantastisk flotte vekstforhold langs kysten og fjordene, og de vil bare bli enda bedre med et varmere klima, sier Øyen.

Da skogplantingen i Norge var på topp for 50 år siden, ble det plantet 120 millioner trær i året – stort sett gran.

Det sier Sps miljøpolitiske talsmann på Stortinget, Erling Sande. Han mener det setter partiets forslag i riktig perspektiv.

— 1,25 milliarder trær kan høres mye ut. Men det er likevel ikke så dramatisk hvis vi ser det i historisk sammenheng, sier Sande.

Publisert
BT anbefaler

Nå blir dette skipet et vanlig syn i Bergen: – Vi gleder oss til å vise det frem

Hurtigruten blir ikke det samme fra 12. desember. Nå blir det nytt navn, noen nye skip og delvis batteridrift.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Valhammer får i oppdrag å danne byråd: – Tiden for omkamper må være forbi

  2. Styret i Rødt anbefaler å erstatte Viste som gruppeleder

  3. Disse tre sikrer flertall for bybane over Bryggen

  4. Regjeringen med nye tiltak: Dette gjelder fra midnatt

  5. Har forsket på ungdom: Én ting har overraskende betydning for unges tro på seg selv og fremtiden

  6. – Pinlig dekning av byrådskrisen