– Jeg skal bort i 14 dager, kan du ta inn posten min? spør en av beboerne på Løren Torg og legger armen rundt plussvertinne Yvonne Steinmann i resepsjonen.

Det kan hun, og det er nettopp en del av jobben hennes i serviceområdet som tilhører de såkalte plussboligene.

Området ser ut som en moderne café, og beboere forsyner seg med kaffe, frukt og sjokolade, tar en avis og småprater litt rundt bordene en helt vanlig hverdag.

Som plussvertinne bemanner Yvonne Steinmann resepsjonen og fellesområdet, og hjelper beboerne med det meste: handler varer og vanner blomster mens de er borte, slipper inn håndverkere, inviterer til vafler, suppe og månedlige middagssamlinger i selskapslokalet vegg i vegg.

– Jeg gjør det meste, og ingen dager er like. Noen beboere leverer fast ti skjorter, som jeg leverer og henter fra rens og henger inn i klesskapet igjen. Eller jeg passer småbarn mens mor eller far er i trimrommet her, sier Steinmann.

Kunne du tenke deg å bo i en bolig med «noe attåt»? Si din mening i kommentarfeltet nederst, eller på våre facebooksider!

Byttet ut tomannsbolig

1000 kroner måneden betaler beboerne i de 108 leilighetene på Løren Torg for bemannet resepsjon og de tjenestene det inkluderer.

Annette Ingebretsen (41) og mannen byttet ut en tomannsbolig på Vinterbro utenfor Oslo med en treroms leilighet her for å komme nærmere det sosiale livet i Oslo.

Nå nyter hun permisjonstiden med Vetle (6 mnd) i det praktiske fellesområdet.– Yvonne lager babylunsjer for dem som bor her, og det er bare å trille tørrskodd ned hit i foajeen. Har jeg lyst til å trene, passer hun Vetle, og jeg har hatt både 40-årslag og barnedåp i selskapslokalet her. Det er helt vidunderlig å bo sånn, sier Ingebretsen.

Egentlig hadde de ønsket seg en fireroms, for å ha et ekstra rom til gjester, men siden alle beboerne får tilgang til et gjesterom i første etasje med plass til fire til 400 kroner natten, nøyde de seg med en treroms.

– Vi er sosiale, derfor ville vi flytte inn i et slikt bokonsept. Her drukner man ikke i en blokk, men kjenner naboene godt, sier Ingebretsen.

Hotellfølelse

Selvaag Bolig tilbyr under konseptet Plussboliger hotellfølelse i ulike boligprosjekter.

– Vi satser tungt på slike konsepter fremover og søker etter tomter til slike formål, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

Inspirasjonen er hentet fra utlandet, og man får som beboer tilgang til et serviceområde med bemannet resepsjon, lobby, kaffemuligheter, gjesterom, treningsrom, møterom, selskapsrom og fullt utstyrt kjøkken.

Man kan også få dagens aviser og magasiner, mulighet for renhold av boligen, skift av sengetøy og håndklær, renseri, dekkskifte på bilen, oppbevaring av post og skjorteservice.

Filmtilstander

«Det er duket for amerikanske filmtilstander», skrev Aftenposten om plusskonseptet i leilighetskomplekset Frogner Atrium i Oslo i 2006. Siden den gang har det dukket opp flere slike botilbud.

Det er så langt bygget rundt 900 plussboliger i Norge, blant annet i Oslo, Drammen, Kristiansand og Stavanger.Nye prosjekter er i år på gang også i Bergen og Stockholm.

– De siste fem årene har vi merket at folk er mer opptatt av å få servicetjenester i tilknytning til boligen. Det er stor etterspørsel etter plussboligene, vi har mye lengre interessentlister når vi legger ut nye plussboliger for salg enn andre prosjekter, sier Schumann.

Tror på økning

Konseptet begynte forsiktig i 2005, og Schumann tror etterspørselen vil øke.

– Det er en trend i samfunnet at folk er blitt mer vant til å kjøpe tjenester, og da vil de også ha dette i tilknytning til boligen, sier han.

Aldersgjennomsnittet for plussboligene er høyt, flesteparten er de som har et langt liv i enebolig bak seg og ønsker noe enklere.

– Men det kommer an på hvor boligene ligger. Er det bynært, er interessen større spesielt blant unge uten barn, sier Schumann.

Har du tips om lignende saker? Send oss en e-post!

Felles svømmebasseng

I Asker utenfor Oslo kan kjøperne av nye to— og firemannsboliger vente seg noe ekstra i fellesområdet ute.

– Det var en idé jeg hadde fra en ferietur i Spania. Drar vi til varmere strøk er det et minimumskrav at det er svømmebasseng i nærheten. Jeg hadde lyst til å gjøre noe annerledes med disse boligene, sier daglig leder Eirik Dahl i Dahl Eiendom.

Byggingen av 14 nye boliger er i gang i Vollenhagen ved sjønære Vollen i Asker.

Boligkjøperne får her tilgang til et felles utendørsbasseng som forlenger sommersesongen med oppvarmet vann fra 1. mai til 1. september.

– Det er på tide at ikke bare folk i enebolig kan nyte godt av eget svømmebasseng. Dette får plass på et fellesareal der vi valgte å gjøre noe annet enn å bare ha en lekeplass, sier Dahl.

Svømmebassenget har kostet rundt 1 million kroner, og boligkjøperne kan regne med litt høyere kvadratmeterpris som følge av dette ekstragodet. Dahl sier responsen har vært udelt positiv, og 10 av 14 boliger er så langt solgt.

Sikkerhet og barnehageplass

Noen boligprosjekter er tilknyttet bilkollektiv. I Kværnerbyen (Obos) har beboerne tilgang til lånebiler med parkeringsplasser på området, i samarbeid med det oslobaserte Bilkollektivet, som beboerne betaler for på vanlig måte.

I nye Årvoll senter borettslag blir leilighetene utstyrt med små dataenheter som melder fra ved røykutvikling, vannlekkasje og innbrudd.

Sikkerhetspakken blir standard i de nye boligene, og teknologien reduserer risikoen for brann, vann og innbrudd.

En vannstoppfunksjon forhindrer lekkasje, elektrisiteten kuttes automatisk hvis man glemmer å slå av et elektrisk apparat etter bruk, og en alarm knyttes direkte til et vaktselskap.

Felles grendehus

I Skanskas BoKlok-prosjekt i Os utenfor Bergen får kjøperne hjelp av innredningseksperter og håndverkere ved innflytting.

I Finstad Hageby på Ski utenfor Oslo er det bygget et grendehus som beboerne kan benytte.

Stadig flere nye boligprosjekter tilbyr beboerne oppholdsrom, selskapsrom eller gjesterom som kan leies og benyttes fullt utstyrt, gjerne også med kjøkkenfasiliteter.

Flere boligprosjekter kan også friste med barnehage integrert i samme bygg eller lokalisert i bakgården eller i nærheten, der beboerne har forrang i køen.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook