Audun Lysbakkens mest overraskende og kontroversielle utskiftning i regjeringen, er uten tvil Erik Solheim. Solheim selv, har imidlertid hele tiden fastholdt at han ikke er bitter og sint.

Da han skulle gi fra seg nøkkelen til kontoret, kom imidertid noen innrømmelser om at han ikke liker å gå fra oppgaven som kombinert miljø— og utviklingsminister.

- Det er en viktig avveining partilederen har gjort. Han ville at den nasjonale kabalene skulle gå opp og valgte fornying, jeg ville valgt erfaring, sa Solheim.

— Jeg skal ikke legge skjul på at jeg gjerne skulle fortsatt som statsråd. Når en statsråd går av har det som regel en av to årsaker. Det er hvis de havner i politisk trøbbel av en eller annen grunn, selvforskyldt eller uforskyld, eller at det kommer et regjeringsskifte. Det er ikke mange som går av uten å ønske det, påpekte Solheim.

På pressekonferansen sa også Solheim at han ikke hadde hadde innbudt til pressekonferanse fordi han er bitter.

— Jeg er stolt av alt jeg har fått utrette. Det er et privilegium å ha disse posisjonene så lenge, sa Solheim.

Om de tre nye statsrådene Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås sa Solheim følgende.

— Det er tre kjempeflinke politikere, men alle er like gamle og de har den samme erfaringen.Han mente også det var en gal avgjørelse at Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland måtte gå.

- Det kan ikke være slik at eldre mennesker ikke kan være i regjering. I et parti som SV, som har gjort vesentlige feil den siste tiden, er det viktig med erfaring, sa han.

- Pappa, du er sparka

Solheim røpet også litt fra hjemmefronten da han gikk av. Sønnen på ti år hadde sagt følgende til pappa.

- Du pappa, du er sparka. Du har gjort en god jobb, men det er de som bestemmer.

Om forholdet til SVs partileder Lysbakken, som sparket den erfarne statsråden, sa Solheim:

— Kontakten med Lysbakken kunne ha vært bedre enn akkurat de siste dagene.

Han pekte videre på at han har gitt uttrykk for at han er uenig i Lysbakken prioriteringer.

— Internasjonalt så bokser vi i Norge over vår egen klasse. Jonas Gahr Støre og jeg har et svært internasjonalt kontaktnett. Det er kontakter som over tid tjener et land som Norge. Jonas Gahr Støre er uten vil den beste utenriksministeren Norge har hatt, sa Solheim.

— Og da kommer det en avveining av den rollen Norge kan spille internasjonalt kontra den partipolitiske kabalen. Jeg mener at det internasjonale må vektes mest, Lysbakken mener den partipolitiske kabalen har måttet være viktigst.

Vil besøke mor på 88

Den avtroppende ministeren som har et stort kontaktnett verden over, avviste kanskje noe uventet en internasjonal karriere.

— Jeg har en 88 år gammel mor og to barn som gjerne ville leke med lekekameratene sine. Og jeg har en kone som ikke uten videre kan flytte til utlandet. Hvem skal besøke mor da? Selv om jeg kunne tenke meg en internsjonal jobb er det mye som skal klaffe for å få det til. Jeg må tenke på moren min. Uten henne hadde jeg ikke vært den jeg er, sa han.