Les også: Ga millioner — krevde location

Den norske dramaserien Lilyhammer med Bruce Springsteens gitarist Little Steven i hovedrollen skulle etter planen hatt premiere 1. januar 2012 på NRK1, men er nå utsatt på ubestemt tid fordi produktplassering ikke er lovlig i norske TV-produksjoner som sendes fra Norge.

8. desember skrev Oslopuls.no at næringslivet og offentlige instanser i Lillehammer hadde sponset TV-serien med 2 millioner kroner. Prosjektleder i Lillehammer turist, Ove Gjesdal, antydet da at sponsingen gjorde det mulig for investorene å påvirke hvor serien skulle spilles inn.

I etterkant har Gjesdal gått tilbake på dette utsagnet. Men NRK har likevel valgt å gå gjennom kontraktene mellom Rubicon TV og andre partnere.

— Rubicon TV har inngått en rekke avtaler med firmaer og organisasjoner med løfte om produktplassering i bytte mot varer, tjenester eller kontanter. Dette er et brudd på avtalen mellom NRK og Rubicon TV, sier eksternsjef i NRK, Petter Wallace.

- Uheldige formuleringer

— Eksterne produsenter har mulighet til å inngå sponsoravtaler, men ikke avtaler om produktplassering, forklarer han.

Wallace understreker at alt innhold som sendes via NRKs plattformer skal være uten kommersiell redaksjonell påvirkning.

Administrerende direktør Lasse Hallberg i Rubicon TV sier han har en god dialog med NRK i saken, og han avviser at produkter er blitt plassert for å skaffe penger.

— Det er noen uheldige formuleringer i noen kontrakter, og det skal vi finne en løsning på. Disse formuleringene har ført til at NRK har tolket dem som produktplassering, sier Hallberg til NTB.

Ingen klipping

Han sier det ikke blir nødvendig å klippe bort scener for å gjøre serien akseptabel for rikskringkastingen.

— Alt er gjort på kunstnerisk grunnlag og er ikke påvirket av kommersielle interesser. Klær har vi for eksempel reist helt til USA for å kjøpe, så der er ingenting spart på, presiserer han. Hallberg understreker at også Rubicon TV ønsker ryddige forhold. (©NTB)