I dag er nok en viktig dag i historien om den greske redningsaksjonen. Innen klokken 21 norsk tid må private investorer i gresk statsgjeld si ja eller nei til en restrukturering av gjelden. Det innebærer at de går med på et kraftig kutt i gjelden Hellas skylder.

Alternativet er at Hellas går konkurs, og dermed står investorene igjen med ingenting.

Dette er viktig fordi avtalen reduserer gjeldsbyrden til Hellas, og det var en forutsetning for at Hellas skulle få 130 milliarder euro i ny redningspakke fra EU. Alt faller i grus hvis ikke investorene går med på gjeldskuttet.

Ungdomsledigheten 51,1 prosent

I ettermiddagstimene ble en tøff dag litt tøffere, etter at det greske statistikkbyrået ELSTAT offentliggjorde nye ledighetstall. For første gang siden de begynte å måle ledigheten er det flere unge grekere mellom 15-24 år uten jobb enn det er i jobb.Tallet for ungdomsledigheten er nå 51,1 prosent. I 2007 var den 24,5 prosent.

Vil tvinge frem en avtale

I det greske finansdepartementet håper de selvfølgelig på at alle investorene av til sammen 206 milliarder euro i gresk statsgjeld sier ja til avtalen. Det kommer ikke til å skje. Flere investorer har allerede gjort det klart at de ikke vil ta et tap. Fire greske pensjonsfond sier de ikke vil være med, melder nettutgaven til avisen Kathimerini.

Spenningsmomentet er derfor hvor mange av investorene som er villig til å ta et kutt. Igjen er dette tallet viktig, fordi finansminister Evangelos Venizelos har sagt han ikke vil nøle med å aktivere en klausul, kjent som CAC. Det er en ”flertallet samtykker” klausul, som han vil bruke til å tvinge motvillige investorer til å godta gjeldskutt. — Den som tror at de kan vente, og dermed få full tilbakebetaling tar feil, sa Venizelos til Reuters på mandag.

— Vi står klare til å aktivere CACs (Collective Action Clauses red.anm.) hvis vi må.

Utfallet annonserer Venizelos kl. 07 fredag morgen. I mellomtiden verserer ryktene som ild i tørt gress.

Komplett forviring

For at kaoset denne torsdagen skulle bli komplett kom det også meldinger fra International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Det er en institusjonen som bestemmer om investorer som har forsikret seg mot gresk konkurs skal få betalt.

Sent i går kveld publiserte de en komplett liste over alle eiere av gresk statsgjeld, og oppfordret samtidig investorer til å sende alt av dokumenter, melder Financial Times. I tilfelle noe skulle skje.

Forvirringen er dermed komplett.

Selv om Hellas får igjennom gjeldskuttet med de private investorene, kan allikevel ISDA se på dette som en teknisk konkurs. Dermed må alle forsikringsselskap som har forsikret investorer mot gresk konkurs utbetale penger.