Resultatet av 89 testkjøp var at skuespillerne fikk servering i 93 prosent av forsøkene. Bare seks ganger sa bartenderne nei.

Det er SIRUS-forskerne Kristin Buvik og Bergljot Baklien som har utført undersøkelsen.

— Undersøkelsen har vi kalt "Fri flyt", fordi bartenderne så lett ga våre skuespillere alkohol i strid med alkoholloven, sier Buvik.

Instruerte rollefigurene

De fire skuespillerne, to kvinner på 25 år og to menn på 28 år, var klinkende edru hele tiden, men ble før barrunden nøye instruert av et ekspertpanel om hvor beruset de skulle spille for å passere grensen som åpenbart påvirket, alkohollovens grense for serveringsnekt.

Den planlagt "lysløypen" gikk til barer, puber og natt klubber rundt Oslo Rådhus der SALUTTprosjektet i Oslo kommune nå satser på både kursing av utelivets ansatte og kontrolltiltak. De oppsøkte også et kontrollområde et annet sted i Oslo sentrum, slik at forskerne bedre kan måle effekten av tiltakene ved gjentagelse av skuespillertesten både kommende høst og høsten 2013.

De fire skuespillerne opererte som par og gikk også sammen to menn eller to kvinner. Den ene spilte full. Den andre fremsto som helt edru.

- Sjanglet, men fikk servering

Forskerne og andre eksperter fulgte med når skuespillerne entret utestedene. I en av scenene beskriver forskerne i undersøkelsen hvordan en av de kvinnelige skuespillerne sjangler mot baren. Hun tar støtteskritt, lener seg over bardisken, klarer ikke å finne frem penger og mister både lommeboken og pengene på gulvet. Blikket er slørete, hun snakker utydelig. Først etter tredje forsøk forstår bartenderen hva hun sier - hun vil ha en øl.

- Og ja, denne skuespilleren fikk servering mot alle våre odds. Gang på gang var vi sikre på at bartenderen ville si nei, men med få unntak kom ølen raskt på bardisken, sier Buvik.

Fadil Etemi er innehaver av Tempest Bar i Tordenskioldsgt ved Rådhuset i Oslo. Han og ansatte ved utestedet har deltatt på blant annet kurs og møter med politiet og skjenkekontrollører for å få skjenkingen inn i mer kontrollerte former.

- Vi vil være med på å gjøre Oslo til en tryggere by. Og samarbeid og dialog med myndighetene er veldig positivt. Vi ønsker også at folk skal hygge seg når de er ute. Og vi har styrket bemanningen for å kunne følge bedre med på om noen har fått for mye å drikke. Men bartenderne har en vanskelig og stressende jobb, sier Fadil Etemi.

Fulle jenter attraksjon

Noen ganger nappet bartenderne penger ut av hånden på de "fulle" skuespillerne før de rakk å bestille. Noen bartendere valgte å overse hvor fulle de tilsynelatende var. Skuespillerne fikk en "samlebåndfølelse". Det virket som om bartenderne i en stresset jobbsituasjon mekanisk serverte uten å observere gjestene. Det var også bartendere som lo av deres berusede tilstand.

De to unge kvinnelige skuespillerne følte det som svært ubehagelig å komme tilsynelatende fulle uten mannlige kavalerer. På flere av barene var kvinner mangelvare. De ble sett på som en attraksjon, som et lettere bytte. Menn opp i 50-årene forsøkte å sjekke dem opp hele tiden, noe de aldri har opplevd når de er ute på byen til vanlig.

— Dette indikerer farepotensialet for kvinner som blir så fulle på byen at de ikke kan ta vare på seg selv, sier Buvik.

Fordi så få bartendere sa nei til servering, står mange av forskernes spørsmål ubesvart. Ikke minst i hvilken grad høy musikk, antall gjester og deres beruselsesnivå og andre faktorer som kan spille inn når bartenderne serverer eller sier nei. Studien viser imidlertid at det synes lettere å få alkoholservering når det står en ordensvakt i inngangsdøren.

- Andre undersøkelser viser det samme. Bartenderne tenker kanskje at ordensvakten siler i døren hvem som er for fulle til å slippe inn, men gjesten kan jo bli full etter å ha kommet inn. Det er uansett bartenderens selvstendige ansvar å følge alkoholloven, sier hun.

Og så merket de seg at en rekke bartendere nølte, når de serverte. Forskerne mener det er viktig både å lære dem hvordan de skal si nei, og hvordan de skal si det på en profesjonell måte. Dermed er det enklere å unngå aggressivitet fra dem som nektes servering.

- Er dere overrasket over at bartenderne er så slepphendte med serveringen?

— Kanskje litt, men undersøkelser i andre byer både i Norge og andre land peker i samme retning. Mest overrasket er vi ut fra at Oslo kommunes skjenkekontrollører hvert år gjennomfører 5400 kontroller, men likevel bare rapporterer brudd på alkoholloven i to prosent av kontrollene. Bartendernes skjenking av skuespillerne står i kontrast til dette, sier Buvik.

Buvik har selv jobbet en årrekke i utelivet, og vet hun en rekke ganger har gjort det samme som flertallet av bartenderne i testen; hun har overskjenket gjestene. Forskeren forklarer det med stresset i bransjen, og at arbeidsforholdene ikke alltid er tilrettelagt for å skjenke ansvarlig.