trustBuddy tar imot deg som kunde, enten du vil låne penger eller låne ut penger.

— Enkelt forklart lar Trustbuddy deg låne ut dine penger til en kompis eller en person i et nettsamfunn, mot at han eller hun betaler renter til deg. Trustbuddy har selv ingen tilgang på pengene, annet enn å låne dem ut til andre kunder. Med hjelp fra inkassobyrået Lindorff hjelper vi deg med å kreve inn pengene igjen hvis lånet ikke betales på forfall, sier trustBuddy-sjef Jens Glasø.

Nettsiden frister med inntil 12 prosent rente for den som vil putte inn noen tusenlapper de har til overs.

Pengene går inn på en felles klientkonto sammen med pengene fra alle andre innskyterne.

Derfra låner trustBuddy ut pengene til folk som trenger et lån, men som ikke har noen sikkerhet å stille, og dermed må ty til dyr kredittkortgjeld eller forbrukslån.

Men trustBuddy tar intet ansvar for at du får tilbake pengene dine.

Ingen kompiser eller garantier

I vilkårene står det at «TrustBuddy er ikke på noen måte ansvarlig på for låntakers tilbakebetaling av forfalt gjeld til utlåner» (den grammatiske feilen står også i vilkårene).

- Hvilke garantier har man for å få igjen pengene sine?

— Penger som ikke er lånt ut, men som står på bankkontoen, er sikret av bankenes sikringsfond. For pengene som lånes ut, er det naturligvis en mulighet for mislighold. Men vi kredittsjekker de som låner penger, og luker ut de dårligste betalerne. Pengene du setter inn, spres på veldig mange låntakere, for å redusere hver enkelts tap hvis noen ikke betaler. I tillegg viser statistikk fra Finanstilsynet at det er svært lavt mislighold på så små lån, bare 2 til 4 prosent lar være å gjøre opp for seg. Det er risikoen din, sier Glasø.

- Å få inntil 12 prosent rente på noe du fremstiller som veldig trygt, høres for godt ut til å være sant for en journalist som har skrevet mye om tvilsomme finansprodukter.

— Kanskje det, men hvis du har tro på statistikken som sier at det er lite mislighold på små lån, og tro på at Lindorff klarer å få inn det meste som ikke gjøres opp, og du har tro på konseptet med et nettsamfunn hvor venner låner av hverandre og man deler risikoen på mange, er det både trygt og lønnsomt, sier Glasø.

- Men det er liten sjanse for at det er venner man låner ut til. Som innskyter har du vel ikke peiling på hvem som låner pengene dine?

— Nei, men alle som registrerer seg kredittsjekkes og må bruke BankID for å signere vilkårene. Vi styrer etter høy kredittrating, og tar ikke inn de med 1 av 5 i rating. 2 kan vi vurdere, men vi sikter oss inn mot 3. Det er en solid kunde. Betaler de likevel ikke for seg, går saken til Lindorff, som er et stort og seriøst inkassobyrå.

Frister med stor gevinst

Glasø presiserer at man ikke får 12 prosent rente på pengene man setter inn, bare på den delen av pengene som lånes ut til andre. Altså må hele innskuddet ditt lånes ut for at du skal få 12 prosent rente på pengene dine.

Han sier også at det ikke er noen bindingstid på innskuddet, og at du kan få det ut når som helst.

Men det forutsetter at det akkurat da er penger på klientkontoen som ikke er utlånt.

Men hvis ikke alle pengene lånes ut, får man vel heller ikke 12 prosent rente?

Glasø svarer med å friste med enda høyere rente, og viser til følgende regnestykke:

— Du setter inn 10.000 kroner, låner ut halvparten, og har et mislighold på 3 prosent. Da får du 4,32 prosent på totalbeløpet på 10.000. Våre studier og erfaringer fra andre aktører i markedet viser at man kan låne ut pengene inntil tre ganger pr. år. De som låner ut, vil da få en rente på 13,53 prosent pr. år på de 10.000, sier han.

trustBuddy studier baseres blant annet på et par ukers drift, men det er slike renter som er selskapets målsetning.

Inntil 5102 prosent lånerente

Etter 30 dager får altså utlåneren pengene tilbake, forutsatt at låntakeren gjør opp for seg. Utlåneren kan dermed låne dem ut i nye 30 dager. trustBuddy har beregnet at man kan låne ut pengene inntil tre ganger i løpet av et år, og tjene inntil 12 prosent hver gang.

Dermed kan man oppnå en årlig rente på mer enn de 12 prosentene.

Men denne, i Norge uvanlige, praksisen med å beregne renter, slår hardt ut for den som låner penger.

Renten som låntakeren betaler, 19 prosent effektiv, er nemlig ikke en årlig beregnet rente (pro anno-rente), slik som Markedsføringsloven krever av lån som markedsføres i Norge.

Men siden trustBuddy er svenskt, og nå har stengt sin norske nettside, behøver ikke selskapet ta hensyn til det.

Lånerenten på 19 prosent gjelder 30 dager. Dette tilsvarer en årlig effektiv rente på mellom 222 og 5102 prosent, hvis man skulle regnet om til et lån som løper i et år.

Innrømmer høy pris

Dermed blir kredittkortlån, avbetaling og usikrede forbrukslån med skrekkrenter på 20-50 prosent til sammenligning ikke så ille.

— Effektiv rente er opplyst på selskapets hjemmesider. Men årlig rente er ikke aktuelt, ettersom lånene bare strekker seg over 30 dager. Vi fraråder slike lån over lengre perioder enn det, som også står på våre hjemmesider, sier Glasø.

- Men prisen for å låne pengene blir likevel skyhøy sammenlignet med andre forbrukslån?

— Ja, det kan du si, men her er det snakk om små beløp og bare 30 dager, sier Glasø.

Han presiserer at det er gratis å låne penger de første syv dagene.

— Du kan velge å tilbakebetale etter syv dager. Det koster ingenting, verken renter eller lånegebyrer, sier han.

«Ulovlig»

Da Aftenposten.no tok kontakt med Finanstilsynet torsdag ettermiddag, fikk vi tilsendt et brev som samme dag ble sendt til trustBuddy.

I brevet ber seksjonssjef Kjell Arne Aasgaarden «om at den ulovlige virksomheten stanser umiddelbart». Tilsynet la samtidig ut en advarsel mot selskapet på sine nettsider, og truer med politianmeldelse.

Som følge av brevet stengte Glasø den norske nettsiden, men driver videre på et .com-domene, med norsk flagg og slagordet «Norske er også velkomne!» i toppen.

— Vi ønsker ikke å gå i krig med Finanstilsynet. Selskapet trustBuddy er registrert i Sverige og har tillatelse fra svenske Finansinspektionen (tilsvarer Finanstilsynet) til å drive låneformidling. Jeg var forberedt på at Finanstilsynet i Norge ville komme på oss, fordi Finanstilsynet sin oppfattelse trolig ville være at Trustbuddy forsøker å omgå et reglement, sier Glasø.

Fortsetter i Sverige

Glasø viser til at tilsynet ber dem stanse virksomheten overfor norske kunder.

— Men ingenting kan hindre nordmenn i å bli kunder i det svenske selskapet trustBuddy AB. Vi mener dette er et uregulert marked, og at vi ikke har konsesjonsplikt. Trenger man konsesjon for å låne ut noen hundre kroner til en kompis man møter i en sosial sammenheng?, spør Glasø.

- Er det ikke langt fra det å låne en kompis noen penger til å låne ut penger til helt ukjente folk?

— Dette er et samfunn på linje med Facebook. Den ene halvdelen har penger å låne ut, den andre halvdelen trenger å låne penger. Verre er det ikke, hevder Glasø.

På den norske nettsiden, før den ble stengt, hadde trustBuddy lagt ut en avisartikkel fra Fædrelandsvennen under fanen ”Medieomtale”. Men artikkelen nevnte verken trustBuddy eller konseptet med denne typen låneformidling.

Artikkelen fra november 2009 handlet om at en stor norsk bank tilbød kundene sine å refinansiere eller utvide banklånet uten å signere papirer, bare ved å signere med BankID.

— Det var BankID, som vi også benytter, som var fellesnevneren og årsaken til at vi la ut den avisartikkelen, sier Glasø.