Godteri­gigant går til retten for å hindre beslag av doku­menter

I november gjennomførte Konkurransetilsynet en razzia hos Freia-eier Mondelez. Nå bestrider selskapet deler av beslaget som ble gjort.

Publisert Publisert

SJOKOLADEFABRIKKEN: Freia sjokoladefabrikk i Oslo, hvor morselskapet til Mondelez holder til. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Konkurransetilsynet har over lengre tid kartlagt innkjøpsbetingelsene for aktørene i det norske dagligvaremarkedet.

Blant leverandørene i kartleggingen var det multinasjonale godteriselskapet Mondelez, som eier blant annet Freia.

I november i fjor la tilsynet frem en rapport basert på kartleggingen, som viser at dagligvarekjeden Norgesgruppen gjennomgående oppnår bedre betingelser fra sine leverandører enn de to andre kjedene Rema 1000 og Coop.

Samme dag som rapporten ble kjent gjennomførte Konkurransetilsynet en razzia hos Mondelez Norge. Også Norgesgruppen og Orkla/Lilleborg fikk uanmeldt besøk samme dag. Hensikten var å sikre bevis, ifølge avdelingsdirektør Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet.

Ber om vurdering av beslaget

I razziaen hos Mondelez tok Konkurransetilsynet beslag i en rekke dokumenter. Nå bestrider Mondelez grunnlaget for deler av beslaget i retten.

– I etterkant av kontrollen har det vært en diskusjon om hvilke dokumenter som er relevante for saken, eller mer presist som tilsynet har grunnlag for å ta beslag i. Vi ba derfor Bergen tingrett om en vurdering av dette, sier advokat Line Voldstad i DLA Piper, som representerer Mondelez.

Det uanmeldte besøket hos Mondelez ble gjort på bakgrunn av en kjennelse i Bergen tingrett, sier Voldstad.

Hun legger til at Mondelez Norge i lang tid har samarbeidet med Konkurransetilsynet i deres arbeid med å kartlegge innkjøpsbetingelsene i dagligvaremarkedet.

I RETTEN: Advokat Line Voldstad (t.h) og advokat Katrine Lillerud representerte Mondelez Norge i Bergen tingrett. Foto: Bendik Støren

-Kan være viktig for etterforskningen

Etterforskningsdirektør Kari Bjørkhaug Trones i Konkurransetilsynet sier til Bergens Tidende at tilsynet ikke har sett dokumentene ennå, ettersom venter på utfallet av rettssaken før de eventuelt kan åpne beslaget.

Dermed vet ikke tilsynet om de omstridte dokumentene er viktige for etterforskningen eller ikke.

– Dette kan være potensielt viktig for etterforskningen. Dokumentene kan bekrefte eller avkrefte mistanke om brudd på konkurranseloven, sier Trones til Bergens Tidende.

PÅ PLASS: Etterforskningsdirektør Kari Bjørkhaug Trones i Konkurransetilsynet (til v.), og Advokat Andreas Hjetland (til h.). Foto: Bendik Støren

Tilsynet har i tillegg tatt beslag i mye materiale som ikke er omstridt, sier Trones. Ettersom de ikke vet hva som ligger i de omstridte mappene, vet de imidlertid heller ikke hvor stort omfang dette materialet har, sier hun.

– Vi kan risikere å gå glipp av bevis dersom vi ikke får medhold i denne saken, sier Trones.

Saken går nå i Bergen tingrett. En avgjørelse ventes tidligst om to uker.

Publisert