SAS vil kvitte seg med 5.000 ansatte permanent: – En svart dag for skandinavisk luftfart
SAS-sjefen sier han aldri har tatt en vanskeligere beslutning enn å varsle at nesten halvparten av de ansatte i selskapet må ut. Han tror ikke trafikken er tilbake til «normalen» før i 2022. De ansatte fortviler.

Flyselskapet SAS kommer nå med en stor nyhet om hvordan selskapet planlegger for fremtiden og utsiktene er dystre:
– SAS initierer nå prosessen med å redusere størrelsen på den fremtidige arbeidsstyrken med opp til 5.000 heltidsstillinger, skriver selskapet i en børsmelding tirsdag morgen.
Nesten alle de ansatte i selskapet er allerede permittert og nå kan mange av dem altså miste jobben. Nedbemanningen tilsvarer nesten en halvering av det totale antallet heltidsstillinger i konsernet som var på 10.445 per utgangen av november.
SAS-sjef Rickard Gustafson ledet selskapet da man klarte å styre selskapet så vidt unna konkurs høsten 2012, men sier han aldri har vært med på noe lignende:
– Dette er en av de vanskeligste beslutningene jeg har måttet ta som SAS-sjef og dette går utover flinke medarbeidere vi har i selskapet, sier en alvorspreget konsernsjef Rickard Gustafson til E24.
– Vi ser nå at denne krisen som bransjen og hele verden står oppe i vil vare så lenge at vi ikke kommer til å ha en sommersesong å lene oss på. Vi regner ikke med å se noe som ligner på normale etterspørselsnivåer som vi hadde før krisen før i kanskje 2022, fortsetter han.
Om lag 1.900 stillinger skal kuttes i Sverige, 1.300 i Norge og 1.700 i Danmark. SAS tar likevel forbehold om at tallet kan bli lavere hvis etterspørselen etter å reise skulle øke raskere enn ventet. Selskapet mener likevel de må varsle om nedbemanningen nå ettersom de ansatte i snitt har seks måneders varslingstid.
«I prosessen vil SAS aktivt gå i dialog med fagforeninger og andre aktører for å søke løsninger som reduserer antallet oppsigelser i konsernet, samt for å iverksette andre produktivitetsøkende forbedringer», skriver selskapet.
– Hvis etterspørselen øker vil vi raskt kunne ta tilbake mange av de kollegaene som vi nå mister, sier Gustafson.
Norwegians redningsplan: Tror ikke på normal drift før i 2022Tillitsvalgte: – En svart dag
– Det er med tungt hjerte vi har mottatt nyheten om at SAS vil redusere antall ansatte i et så stort omfang. Frem til nå har over 10 000 ansatte vært permittert, men at SAS nå må gå til massive oppsigelser er svært dramatisk, sier forbundsleder Nina Nordheim Pedersen i Kabinansattes Forbund, i en uttalelse.
Forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund og pilotene kaller det en «svart dag»
– Mange av våre kolleger mister nå jobben, og har det svært vanskelig nå. Vi tenker først og frem på dem nå, og vil gjøre vårt ytterste for å sikre gode ordninger for våre medlemmer, sier Carlsen og Nordheim Pedersen.
– Dette er en svart dag for skandinavisk luftfart. Det er det ikke tvil om og det er med tungt hjertet vi ser at SAS må gå til dette skrittet. Det understreker alvoret, sier Christian Laulund, leder for SPG, unionen av de svenske, danske og norske pilotforeningene i SAS, til E24.
– På europeisk nivå snakker vi om totalt fem millioner arbeidsplasser som er berørt. Nå går tankene mine til alle de ansatte som nå føler uro og er usikre på fremtiden, sier Laulund videre.
Han sier at han er enig med konsernsjefen om at SAS skal være en maktfaktor og en attraktivt merkevare i fremtiden.
– Nå har vi to selskaper i Skandinavia (SAS og Norwegian, journ.anm.) som har kommet med klare varsler og nå må myndighetene forstå alvoret og se at de må ivareta viktig infrastruktur, sier Laulund.
– Har SAS kommet med noen konkrete skisser til hvordan de vil gjennomføre dette?
– Nei, ikke ennå. Vi har blitt bedt om å stille i møter fremover for å avklare dette. Vi skal være en ansvarlig part her og bidra til konstruktive løsninger for å komme oss gjennom krisen. Målet er å få flest mulig tilbake så raskt som mulig, sier Laulund.
Han peker på at tidlig pensjon, frivillige sluttpakker og deltidsløsninger kan være mulige løsninger for å minimere antallet oppsigelser i denne krisen og i overgangsfasen.
Han peker på at det fort er snakk om 500 til 600 pilotstillinger som nå er utsatt, basert på SAS-ledelsens varsel.
– Det blir nok krevende å løse dette med frivillige ordninger alene, så vi må forberede oss på at det vil komme oppsigelsesvarsel, sier Laulund og fortsetter:
– Det vil være viktig for oss å sikre at når ting kommer tilbake til normalen så er det trygge og gode skandinaviske arbeidsplasser å gå til. Det vil vi jobbe mye med.
Vet ikke når ting er normalt igjen
SAS peker på at utbruddet av coronaviruset er «ventet å betydelig påvirke etterspørselen ut 2020 og det vil ta noen år før etterspørselen returnerer til nivåer som var ventet før virusutbruddet».
Derfor mener selskapet det er høyst nødvendig å ta grep for å tilpasse selskapets struktur til en ny virkelighet.
Nyheten kommer dagen etter at Norwegian varslet at de vil kvitte seg med hvert tredje fly og at de ikke tror driften vil være tilbake til normalen før i 2022.
– En så kraftig nedbemanning er jo et resultat av at dere planlegger for en langt lavere trafikk. Planlegger dere en jevn reduksjon over hele nettverket eller vil det være forskjeller mellom markeder?
– Jeg må være ærlig å si at jeg i dag ikke vet eksakt hvordan dette vil se ut. Vi må være fleksible og tilpasse oss utviklingen i etterspørselen fremover. Vi har aldri sett en situasjon som denne før og vi vet heller ikke hva myndighetene i ulike land vil tillate av reising fremover, sier Rickard Gustafson.
– Jeg tror innenriks vil komme raskere tilbake enn langdistanse og jeg tror reiser internt i Skandinavia vil komme raskere tilbake enn reiser utover i Europa, men det er en ren gjetning fra min side her vi står nå, sier SAS-sjefen videre.
SAS opplevde et passasjerfall på 59,7 prosent i mars
– Dette blir dramatisk for Avinor
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier at kuttet fra SAS er større enn han hadde forventet.
– Dette betyr en betydelig reduksjon av SAS’ ruteproduksjon. Om Norwegian går konkurs, vil rutetilbudet i Norge nok bli betydelig svekket om SAS gjennomfører denne nedskaleringen, sier Elnæs.
Han peker på at det ikke bare er flyselskapene og de ansatte der som rammes av krisen, men også en statlig aktør:
– Dette blir dramatisk for Avinor om SAS og NAS blir nedskalert og enda verre om NAS går konkurs, sier Elnæs.
Avinor har i dag omtrent ingen inntekter ettersom politikerne har gitt flyselskapene fritak fra alle Avinor-avgiftene de betaler til og med juni måned. Flyselskapene har fått fritak fra flypassasjeravgiften som betales til staten til og med oktober måned.
I tillegg til dette vil en lav trafikk i et par år fremover kunne gi betydelige reduksjoner i Avinors inntekter fra flyselskapene og butikkene som betaler husleie på flyplassene.
– Men, denne nye situasjonen følges nok nøye av lavprisaktører ute i Europa. De er i utgangspunktet ikke spesielt interessert i å fly innenlands i Norge, men ett sterkt svekket SAS og Norwegian kan være for fristende til at for eksempel Ryanair, WizzAir, Volotea eller airBaltic regner på slike operasjoner, sier Elnæs.