Billigste desember-strøm i Sør-Norge

Strømprisene faller i Sør-Norge, men stiger noe i Midt -og Nord-Norge.

Publisert: Publisert:

I Sør-Norge faller prisene, men holder seg fortsatt på et høyt nivå. I disse tre prisområdene blir prisen 2,05 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet tirsdag, viser endelige tall fra Nordpool. Til sammenligning var strømprisen på 2,12 kroner kilowattimen i dag.

Strømprisen i Midt-Norge stiger til 1,16 kroner kilowattimen i snitt tirsdag. Det er marginalt opp fra prisen på 0,95 kroner kilowattimen søndag.

I Nord-Norge stiger også prisen noe. Døgnprisen er på 0,79 kroner kilowattimen, sammenlignet med dagens pris på 0,92 kroner kilowattimen.

På det dyreste, fra klokken 17–18, koster strømmen 2,47 kroner i Sør-Norge. I Midt-Norge blir den dyreste timen mellom klokken 22 og 23. Da koster strømmen 1,96 kroner kilowattimen. Den dyreste timen i Nord-Norge blir mellom klokken 15 og 16, til en pris på 0,99 kroner kilowattimen.

Les også

Dyr strøm i hele landet: Dette bør du gjøre nå

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Strømprisen i sørøst (Oslo) og nord

Avgifter, nettleie og strømstøtte

Inkludert avgifter og nettleie kommer lørdagens strømpriser opp i 3,13 kroner kilowattimen i Sør-Norge, og i Midt-Norge vil prisen bli 2,01 kroner kilowattimen.

I Nordland, Troms og Finnmark er det momsfritak på strøm, og fritak for elavgift i Finnmark og deler av Troms. Her blir dermed den faktiske strømprisen enten rundt 1,24 eller rundt 1,09 kroner per kilowattime.

Det må samtidig tas høyde for strømstøtten. Den beregnes ut i fra snittprisen for måneden, og dekker 90 prosent av prisen over 70 øre i desember.

Ifølge E24 sine beregninger lå strømstøtten an til følgende på søndag

  • De tre prisområdene i Sør-Norge ligger an til å få en strømstøtte på rundt 3,2 kroner kilowattimen
  • Midt-Norge styrer mot en støttesats på 2,1 kroner.
  • I Nord-Norge ligger det an til å bli strømstøtte på drøyt 60 øre kilowattimen.

Kaldt vær gir høye priser

Vinterkulden har slått til i første del av desember. Det kalde været er en av grunnene til at strømprisene har klatret, sammen med faktorer som kjernekraftproblemene i Sverige.

Gjennom 2022 er det for det meste det sørlige Norge som har hatt svært høye strømpriser, men i det siste har det også vært unormalt dyr strøm i Midt-Norge og Nord-Norge.

I uke 50 hadde Nord-Norge er snittpris på knapt 1,58 kroner/kWh. Forrige uke ble dermed tidenes dyreste strømuke i Nord-Norge, ifølge Europower.

Strømmen har vært dyr nok til at det allerede er klart at det blir strømstøtte i hele landet for desember.

Publisert: