Svakere fra Salmar, men slår forventningene

Salmar leverer svakere driftsresultat for første kvartal enn på samme tid i fjor, men slår analytikernes forventninger.

Konsernsjef Gustav Witzøe i Salmar ved ankomst til NHO-konferansen 2020.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Selskapet leverer et driftsresultat (operasjonell ebit) på 627 millioner kroner i første kvartal, fra 1,07 milliarder på samme tid for ett år siden, som da var et rekordhøyt resultat.

«Variasjonen skyldes i hovedsak endring i laksepris», skriver Salmar i sin kvartalsrapport.

På forhånd var det ventet en operasjonell ebit på 509 millioner kroner i første kvartal, ifølge Infront og TDN.

I snitt var lakseprisen i første kvartal på 52,78 kroner per kilo, ifølge tall fra Nasdaq Salmon Index. I samme periode i fjor var lakseprisen 68,50 kroner per kilo, mens den var på 43,69 kroner per kilo i fjerde kvartal 2020.

Salmar oppgir i sin kvartalsrapport at operasjonell ebit er selskapets viktigste nøkkeltall, og at dette tallet gir et bilde av den underliggende driften i selskapet.

– Økende laksepris

Salmars resultat etter skatt og minoritetsinteresser ble på 716 millioner kroner i første kvartal, fra 404 millioner kroner for ett år siden. På forhånd var det ventet et resultat på 429 millioner kroner.

Omsetningen var på 3,18 milliarder kroner i kvartalet, ned fra 3,63 milliarder kroner på samme tid året før.

– Mot slutten av første kvartal har vi sett en økende laksepris sammenlignet med hva vi erfarte høsten 2020 og ved inngangen på året. Dette sammen med fortsatt solide operasjonelle prestasjoner av våre ansatte i hele verdikjeden har ført til at SalMar kan presentere nok et godt resultat med høyere marginer enn forrige kvartal, sier konsernsjef Gustav Witzøe.

I fjerde kvartal leverte selskapet en operasjonell ebit på 414 millioner kroner.

Sikret grønne lån

Salmar har sikret seg det selskapet omtaler som grønn finansiering på 7,5 milliarder kroner, i form av fire milliarder i en trekkfasilitet med bærekraftskriterier og et grønt obligasjonslån på 3,5 milliarder.

– De nye fasilitetene styrker vår finansielle kapasitet og fleksibilitet og gir oss strategiske muligheter til å fortsette vår reise for videre bærekraftig vekst, sier finansdirektør Trine Sæther Romuld i Salmar.

Selskapet opprettholder forventningen om et slaktevolum på 163.000 tonn i Norge og 14.000 tonn for Island i år.

Slaktevolumet i første kvartal var på 36.900 tonn, fra 40.000 tonn på samme tid i fjor.

Svakere tall i bransjen

Flere andre oppdrettsselskaper har også levert resultater denne uken.

  • Grieg Seafood fikk et driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler på -16 millioner kroner i første kvartal, mot 216 millioner kroner i samme kvartal året før.
  • Bakkafrost fikk et driftsresultat (operasjonell ebit) på 223 millioner danske kroner, ned fra 248 millioner på samme tid året før.
  • Norway Royal Salmon fikk et driftsresultat (operasjonell ebit) på 60 millioner kroner i første kvartal, ned fra 75 millioner kroner på samme tid i fjor.
Publisert: