Driver hvalsafari uten å tjene penger og ansetter nye tross corona-krasj

Turistselskapet Brim i Tromsø overlever på utlendinger som bor i Norge.

FOTOJAKT: Amatørfotograf og dataprogrammerer Daniel John Benton fra Skottland bor i i Tromsø og drar ofte på hvalsafari i jakt på gode bilder.   FOTO: HÅKON STEINMO
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg elsker å være på havet, å være nært på elementene og fotografere, sier Daniel John Benton.

Skotten jobber som dataprogrammerer i Tromsø og er ivrig amatørfotograf. På hvalsafari i turistbåten Bard har Benton tatt med seg kamera med en halv meter lang telelinse for å ta bilde av knølhval og spekkhuggere.

– Det er artig å se knølhvaler og spekkhuggere i et så vakkert landskap med et så spesielt lys, sier han.

HVALDYKK: En knølhval dykker ned i havet sør for Skjervøy.   FOTO: DANIEL JOHN BENTON

Klokka er åtte en nattsvart morgen når den spesialbygde hybridbåten Bard går ut fra Tromsø havn med 23 turister om bord.

Da selskapet Brim startet opp miljøvennlig hvalsafari i fjor høst, ble det umiddelbart en suksess, og båtene gikk fullastet med 150 passasjerer på hver tur.

Men da pandemien stengte turistene ute, ble inntektene halvert.

Bø-ordføreren dropper Monaco. Han tar en pils på Karl Johan i stedet.
HVALSAFARI: Skipper Kristian Hansen på båten Bard i selskapet Brim.   FOTO: HÅKON STEINMO

– Det har vært et spesielt år, sier skipper Kristian Hansen, som i likhet med de 25 ansatte i selskapet har vært delvis permittert mesteparten av året.

Lyser ut jobb

Det som berger selskapet er to typer turister: flere lokale nordmenn og mange utenlandske arbeidere i Norge.

Det gjør at selskapet tross koronakrisen ansetter ny maskinist for å øke aktiviteten neste år, når pandemien forhåpentligvis nærmer seg slutten.

– Vi rekrutterer maskinist nå. Vi går for halv maskin, og skal i gang med utvidet drift utover våren. Vi planlegger full drift fra mai, med turer fra Tromsø, Lofoten og Svalbard, sier Espen Larsen-Hakkebo, gründer og fungerende daglig leder i selskapet.

Han er selv 50 prosent permittert.

– Vi holder hjulene i gang. Vi går med litt tap for å holde de ansatte i arbeid. Og båtene er billige i drift, så det koster nesten ikke noe mer enn å la de ligge til kai, legger han til.

HVALBLÅST: Blåsten fra en flokk knølhvaler står flere meter til værs i det hvalene dukker opp i havflaten for å puste før de dykker ned på jakt etter sild.   FOTO: HÅKON STEINMO

Bard er eneste båt på havet denne dagen, de fleste andre firmaene har lagt båtene til kai. En times tur nordover speider kaptein Hansen etter hvaler. Sør for Skjervøy ser han blåsten og finnene til en gruppe knølhvaler og legger båten i ro et stykke unna, for ikke å forstyrre dyrene.

– Det var derfor jeg tok denne jobben, for å komme så tett på naturen og dyrelivet, sier Hansen.

Ukens Investtech: Aksjene som kan bli kursvinnere 2021
HVAL: Denne hvalen dykker ned under idet fotografen knipser.

Hentet julekveita

På radaren ser Hansen at en kjent fiskebåt nærmer seg. Det er skøyta Skagøy fra fiskeværet Oldervik, der Hansen vokste opp.

Der dro han ut som guttunge på havet i fiskebåtene til faren, bestefaren og onklene, og nå kommer onkel Jan Ivar Hansen forbi med noen svære kveiter om bord.

Han kontakter onkelen over skipsradioen og spør om fiskebåten kan vise fram fangsten til turistene.

– Ja, de heiser opp kveiten i krana. De har fått tre-fire store kveiter, de er på rundt 40 kilo. Passasjerene blir helt i hundre når de får se, sier Hansen.

JULEKVEITA: Fiskerne på skøyta Skagøy viser frem julekveiten.

– Jeg har vært med siden oppstarten i fjor høst, og det jeg liker best er å se gleden passasjerene får, og se at de går av båten med et smil rundt munnen. Vi får sett hval hver tur, legger han til.

Selskapet er blant de få som har store nok båter til å kunne følge regelen om en meters avstand mellom reisende. De har gått ned fra maks 150 til maks 50 passasjerer.

Selv om selskapet ikke tjener penger på redusert drift, tror og håper gründer Larsen-Hakkebo at det på lang sikt vil lønne seg å være i markedet.

– Vi vet at det tar seg opp igjen. I sommer gikk vi i null. Nå ser det litt mørkere ut, og vi går lang vinter i møte. Men vi vil ha flest mulig i jobb, slik at vi er klare så raskt ting tar seg opp igjen når grensene åpner.

Tror på bedre tider tross milliardtap

Selskapet budsjetterte i år med 45 millioner kroner for første hele driftsår, men ender på rundt 20 millioner. Nå dekker inntektene drift, men ikke låneavdragene på de nybygde hybridbåtene.

Gründeren tror likevel på lysere tider. Reiselivsbransjen i Tromsø har vokst kraftig de siste årene og omsatte for 2,5 milliarder kroner i fjor før pandemien slo til. I år har næringen i byen tapt rundt to milliarder kroner, og flere turistselskaper er lagt ned.

Opp mot 40 prosent av smålaks dør av lakselus
MØRKETID: Turistbåten Bard har plass til 150 turister, men tar bare om bord 50 for å overholde meters-grensen. På denne turen er bare 23 passasjerer med, og da går båten med underskudd.

– Tromsø er fortsatt veldig populært. Jeg tror vi i lengden tjener på å holde ut nå og å være til stede i markedet. Det artige er at vi har flere lokale folk enn før som drar på tur. Så er rundt halvparten av turistene utlendinger som bor i Norge, sier Larsen-Hakkebo.

Turistene går ut på dekk for å ta bilder i de korte timene det er dagslys i mørketiden, før skipet går tilbake til Tromsø. Noen sliter med å få smartmobilene til å ta bilder de få sekundene hvalene er oppe i den mørke havflaten.

Benton stiller skarpt med telelinsen mens båten gynger på havdønningene.

– Det kan være vanskelig å få et godt bilde, siden båten må holde forsvarlig avstand til hvalene. Og det er en utfordring å ta bilder i mørketiden, sier Benton.

PÅ DEKK: Her står de ute på dekk og speider etter hvaler.

Etter noen timer snur båten og drar tilbake til Tromsø. Benton blir stående på dekk. Han har tatt turen flere ganger, på jakt etter det optimale bildet som fanger lyset.

– Lyset er så forskjellig. Det kan være lilla, og oransje. Fargene går helt bananas. For meg er dette helt perfekt. Du har hele tiden skiftende lys og landskap. Jeg kan stå ute hele turen, sier Benton.

HVALDYKK: En flokk med knølhvaler dykker ned i havet sør for Skjervøy.   FOTO: DANIEL JOHN BENTON
Publisert: