Oljebransjen venter større investeringer i år

Olje- og gassbransjen venter å investere for 173,6 milliarder kroner i år. Det er fire prosent mer enn anslått i forrige telling i høst.

Johan Sverdrup-feltet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det viser Statistisk sentralbyrås oljetelling for første kvartal 2021.

Forrige anslag fra november var på 166 milliarder kroner for inneværende år.

På forhånd hadde DNB ventet et anslag på 168 milliarder kroner.

Statistisk Sentralbyrå påpeker at det særlig er investeringer til felt i drift som øker i år, delvis fordi investeringer er flyttet fra 2020 til 2021 på enkelte prosjekter. I tillegg er en del investeringer fremskyndet fra 2022 til 2021.

«De midlertidige endringene i petroleumsskattesystemet gjør det skattemessig spesielt gunstig for rettighetshaverne på norsk sokkel å gjennomføre investeringer i årene 2020 og 2021. De fremskyndede investeringsplaner fra 2022 til 2021 kan ha sammenheng med dette», skriver SSB.

Investeringene i år ligger an til å bli lavere enn i fjor. I 2020 ble det investert for 179,3 milliarder kroner, ifølge SSB.

Tallene for resten av industrien er noe dystrere. Investeringene i landbasert industri falt kraftig i fjor. Industrien investerte 26,4 milliarder kroner i 2020, målt i løpende verdi. Det er en nedgang på 15 prosent fra året før, ifølge SSB.

Det var særlig oljeraffinering og kjemisk og farmasøytisk industri som investerte mindre. Også metallindustri og maskinreparasjon og -installasjon hadde betydelig nedgang. Det skjer etter høy aktivitet i 2019, ifølge SSB.

Oljeinvesteringer på sokkelen

Spår nedgang i 2022

SSBs telling kommer også med anslag for neste år. Bransjen venter at den vil investere 138,5 milliarder kroner i 2022.

Det er helt på linje med DNBs forventning på forhånd om et anslag på 138 milliarder kroner til neste år.

Det er særlig ventet lavere investeringer i feltutbygginger neste år, etter at flere utbygginger blir ferdigstilt i 2021 eller tidlig i 2022, påpeker SSB.

Investeringstallet vil trolig øke noe gjennom året, da det er ventet at utbyggingsplaner vil bli levert på prosjekter som Kristin Sør, Frosk, Kobra øst/Gekko og Tommeliten Alpha, påpeker SSB.

Stortingets gunstige krisepakke med skatteutsettelser gjør også at det vil bli levert utbyggingsplan for svært mange prosjekter i 2022, påpeker SSB.

– Virker etter hensikten

Administrerende direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass mener tallene viser at Stortingets skatteutsettelser har virket.

– Dette viser hvor viktig oljepakken var og at den virker etter hensikten. Mange arbeidsplasser er reddet, og prosjekter som vil gi fellesskapet store inntekter gjennomføres i tråd med planene før koronakrisen, sier Hauglie.

– Mye av usikkerheten vi så i vår er redusert. Det gir trygghet for de om lag 200.000 menneskene som jobber i næringen vår, og sikrer Norge økte inntekter i fremtiden, sier hun.

I fjor ble oljebransjen rammet av det IEA omtalte som det største sjokket for energimarkedet på 70 år. Både Equinor, BP, Total, Shell og Exxon tapte flere titalls milliarder kroner på bunnlinjen i 2020.

Ved inngangen til 2021 ser det noe mer lovende ut for næringen. Oljeprisen er tilbake på godt over 60 dollar fatet. Det er omtrent på nivå med starten av fjoråret, før coronakrisen slo inn.

Har økt anslagene gradvis

På det verste senket fjorårets coronakrise oljeprisen til under 20 dollar fatet, og oljebransjen nedjusterte sine forventninger til investeringene.

I juni i fjor anslo bransjen at den ville investere mindre enn 150 milliarder kroner i 2021.

Men Stortingets krisepakke sikret skatteutsettelser for aktørene, og det har ifølge bransjen bidratt til at flere prosjekter settes i gang på sokkelen enn det man ellers kunne ha ventet.

Gjennom fjoråret ble investeringsanslagene kraftig oppjustert. Det ble blant annet levert utbyggingsplaner for prosjekter som Breidablikk. I november var bransjens anslag oppe i 166 milliarder for 2021.

Oljeskattepakken som ble vedtatt i fjor sikret oljeselskapene umiddelbare avskrivninger på investeringer i 2020 og 2021, samt for nye felt som det søkes om innen utgangen av 2022.

I tillegg er friinntekten (det ekstra investeringsfradraget) økt fra 20,5 til 24 prosent. Dette frigir store mengder likviditet til oljeselskapene.

Olsen venter fortsatt oljenedtur frem til 2023Ferske tall: – Mange arbeidsplasser reddet i oljebransjenOljekjempene skrev ned verdier: Store tap for Exxon, Equinor og Shell
Publisert: