Equinor avviser at streik på Sverdrup-feltet påvirker produksjon

Equinor tilbakeviser påstander fra Lederne om at Johan Sverdrup-feltet stenges ned etter uenighet i lønnsoppgjøret med Norsk olje og gass.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Nei, det er ikke riktig at vi stenger ned Johan Sverdrup. Produksjonen går som normalt, sier Equinors pressetalsmann Morten Eek til E24.

– Vi jobber nå med å se på hvilke type konsekvenser streiken får, men så langt er det ikke startet noe nedstengningsaktivitet, tilføyer han.

Eek sier de nå ser på hvilke andre typer aktiviteter på Sverdrup som reduseres, men avviser at de er knyttet til selve produksjonen.

Fagforeningen Lederne meldte i morgentimene at Johan Sverdrup-feltet stenges ned, som følge av at 43 medlemmer nå tas ut i streik.

Arbeidsgiverforeningen Norsk olje og gass på sin side skriver i en pressemelding at feltet «risikerer å måtte stenge ned» som en konsekvens av streiken av streiken.

– Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sier Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen i en pressemelding.

Mener oljebransjen slapp unna kraftig smell med krisepakken: – Reell fare for at vi da hadde sett en bråstans

– Krever høyere lønn enn alle andre

En eventuell nedstengning av Johan Sverdrup-feltet vil føre til et daglig produksjonsbortfall på rundt 470.000 fat olje, tilsvarende nær 12 prosent av totalproduksjonen på norsk sokkel, ifølge Norsk olje og gass.

– Vi er inne i et år hvor vi er rammet av en global pandemi og der både næringen og fellesskapet tynges økonomisk. Frontfagsoppgjøret tidligere i høst pekte klart i retning av moderasjon. Likevel velger Lederne å gå ut i streik fordi de krever høyere lønn enn alle andre, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.

Lederne opplyser at fagforeningen krevde tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, i deler av året, skal arbeide i kontrollrom på land.

– Dette ville ikke arbeidsgiversiden løse og sa blankt nei til kravet uten å fremme noe konkret alternativ under meglingen. Det er uforståelig da vårt krav ikke ville påført bedriftene ytterligere kostnader, sier Ingvartsen i Lederne i meldingen.

Hvor godt skodd er Nel for hydrogenkappløpet?

Enighet med to av tre fagforeninger

Samtidig er det klart at fagforeningene Industri Energi og Safe har kommet til enighet. Dermed blir streiken langt mindre omfattende enn den kunne blitt.

Dersom partene ikke hadde kommet til enighet ville 168 offshorearbeidere i Industri Energi og 113 medlemmer i Safe blitt tatt ut i streik.

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier Lill-Heidi Bakkerud som er nestleder i Industri Energi og forhandlingsleder for sokkelavtalene.

Industri Energi og Safe er enige med Norsk olje og gass om et generelt tillegg på 4.700 kroner. I tillegg får ansatte i boring- og forpleiningsselskapene 8.946 kroner ekstra.

Utover dette er det også enighet om å øke en rekke tillegg.

– Tatt i betraktning den spesielle situasjonen vi er oppe i, så er vi fornøyd resultatet, sier Bakkerud.

Safe understreker i en pressemelding at resultatet er «moderat» og forutsetter at det føres «konkrete og reelle lokale lønnsforhandlinger i operatørselskapene».

Meldingen fra Lederne: Sokkelmeklingen førte ikke frem: Streik på sokkelenLes også: (+) Det startet med olje og gass. Nå er de kåret til verdens mest bærekraftige selskap.
Publisert: