Eksmegler frifunnet i bedragerisak

En tidligere Pareto-megler ble i Oslo tingrett dømt for grovt bedrageri av kunder. Nå er han frifunnet av en splittet lagmannsrett.

FRIFUNNET: Opprinnelig hadde Økokrim tiltalt tre personer. Nå er to av dem frifunnet.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

En tidligere aksjemegler i Pareto er frifunnet for både grovt bedrageri og markedsmanipulasjon, viser dommen fra lagmannsretten torsdag.

Samtidig er medtiltalte, forretningsmannen Jan Vestrum, dømt til ett år og seks måneders fengsel, samt inndragning av 15,6 millioner kroner i utbytte, i tråd med dommen fra tingretten.

– Han er skuffet over resultatet lagmannsretten kom frem til, sier Vestrums advokat Håkon Juell Hassel på telefon til E24.

Hassel opplyser at de vurderer å anke dommen fra lagmannsretten til Høyesterett. Sammen med Vestrums andre advokat, Fredrik Berg, ser han nå nærmere på ankegrunner.

De to var tiltalt for medvirkning til grovt bedrageri og markedsmanipulasjon i forbindelse med at et russisk konsern i 2010 kjøpte opp gruveselskapet Crew Gold, som var notert på Oslo Børs.

I tingretten var i tillegg en tredje meglerhus-ansatt tiltalt, men ble frifunnet.

Dagens Næringsliv omtalte dommen først.

Sparebanken Vest har feilsendt rundt 2000 tekstmeldinger

Dommerne uenige

Ikke alle dommerne var enige i at eksmegleren skulle frifinnes, men flertallet, fire av syv dommere, stemte for frifinnelse.

Lagmannsrettens flertall fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at eksmegleren innså at det var det russiske selskapet som var den reelle aksjekjøperen.

Retten var enstemmig om at Vestrum var skyldig etter tiltalen.

– Det er bevist at Vestrum hadde medvirket til aksjehandlene som konsulent for Severstal (det russiske selskapet, journ. anm.) og Pareto Securites, og at han hadde forstått at aksjekjøpene ville bli holdt skjult for garantihaverne og markedet for øvrig, skriver retten.

Derfor mener retten at Vestrum forsettlig har medvirket til grovt bedrageri og markedsmanipulasjon.

Hotelldirektør i e-post: «Vi stenger hotellet» (...) «Når gjester ringer inn og spør, så sier vi at vi har tenkt å forsøke å holde åpent»

– Aksjonærer ble villedet

Da Økokrim tok ut tiltale, mente de at Vestrum og eksmegleren hadde medvirket til at det russiske selskapet kjøpte Crew-aksjer i skjul i mars 2010 gjennom stråselskaper i utlandet, skriver lagmannsretten i en pressemelding om dommen.

«De skjulte aksjehandlene førte til at tolv aksjonærer som hadde solgt Crew-aksjer til Severstal tidligere i 2010, ble villedet til ikke å kreve tilleggsbetaling for aksjene etter en prisgarantiavtale», står det. Det var ifølge tiltalen medvirkning til grovt bedrageri.

Retten skriver at de skjulte handlene også første til at markedet fikk feilaktig og misvisende informasjon om eiersituasjonen i Crew. Ifølge tiltalen var dette medvirkning til ulovlig markedsmanipulasjon.

– En blokkering av Bergen Engines-salget kan gjøre forholdet mellom Norge og Russland et knepp dårligere DNB-sjefen tror mange jobber blir lettere med tiden. Bortsett fra hennes egen.
Publisert