Massive avbestillinger hos påskeaktørene: – Håpløst

Påskeaktørene opplever store avbestillinger, og Virke varsler «enorme konsekvenser». Med lavt smittetrykk og høyt gjestetrykk satset eksklusive Britannia på en «fantastisk påske» i Trondheim. Nå avlyses den på grunn av skjenkestopp.

GJENSTENGES: Speilsalen restaurant på Britannia Hotell i Trondheim. Skjenkestoppen rammer femstjernershotellet i «ett av de få grønne områdene i Europa». 300 ansatte blir direkte berørt og gjestene får ikke bo der – i tillegg avlyses samtlige påskekonserter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har hatt skjenkestopp to ganger før, i mars 2020 og januar i år. Begge gangene måtte vi stenge. Det må vi nå òg, forteller administrerende direktør Mikael Forselius ved Reitan-hotellet Britannia.

Trondheims ærverdige hotell fra 1870 tilbyr langt mer enn tak over hodet. Våren 2019 ble det gjenåpnet etter en omfattende oppussing over flere år.

Norges tredje største by blir omfattet av den nasjonale skjenkestoppen som regjeringen varslet tirsdag. Til tross for lavt smittetrykk i byen er det igjen klart at Britannia stenger dørene.

– Vi stenger på torsdag klokken 12, etter utsjekk. Vi kan ikke drive et femstjernershotell med seks restauranter og barer uten å kunne skjenke, sier Forselius.

Les også

Britannia stenger og permitterer 300 hotellansatte

– Så ut som påsken kunne hjelpe

Virke Reiseliv, som organiserer bedrifter i reiselivsbransjen, har gjennomført en undersøkelse rundt årets påskeferie.

Reisemål i fylket Viken er blant de mest populære. Blant dem som har svart at de sannsynligvis tilbringer påsken i Norge, har 24 prosent fylket som reisemål. Undersøkelsen viser at totalt 31 prosent har planlagt å ta påskeferie i år.

– Vi fikk beskjeden om at det ville bli mulig med påskeferie for noen uker siden, men etter det har vi fått flere innstramninger. En trodde at man skulle få lov til å reise på hotell i eget land, sier leder Astrid Bergmål til NTB.

Leder Astrid Bergmål i Reise Virke forteller at det så ut som at påsken kunne bli ferien som kunne hjelpe vinteraktørene over kneika etter en vanskelig vintersesong.

Hun legger til at medlemmer som driver skidestinasjoner meldte om gode tall før innstrammingen tirsdag kveld.

– Det så ut som at påsken kunne hjelpe vinteraktørene over kneika etter en vanskelig vintersesong, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til NTB.

Les også

Nye 500 millioner til kommunene i coronakrisemidler

– Håpløst

Siden det har vært relativt lavt smittetrykk i Trondheim lå det også an til en god påskeuke for Britannia hotell, ifølge direktøren.

Artister som Sondre Lerche, Morten Abel og Jonas Fjeld var booket inn. Det samme var et betydelig antall overnattingsgjester.

Men nå blir alt avlyst, og Forselius er oppgitt.

– Dette er ett av de få områdene i Europa som er grønt. Så det føles håpløst å bli rammet av denne skjenkestoppen nå. Det betyr jo at vi får full driftsstopp, sier han.

HOTELLDIREKTØR: Mikael Forselius tok over som sjef på Britannia i 2016. Her fra sin tid som administrerende direktør for Røros Hotell.

300 permitteres, igjen

Som ved forrige nedstenging blir 300 ansatte ved Britannia rammet av permittering.

– Det blir forlengede permitteringer for dem som ble tatt ut i januar, i tillegg blir det nye permitterte. Så er det noen som går ut i ferieavvikling, sier Forselius.

Foreløpig er planen å ta noen av de ansatte tilbake på jobb onsdag 14. april.

– Vi kommer til å åpne to dager etter at skjenkestoppen er opphørt. Det er det vi trenger for å være klare igjen, sier hotelldirektøren.

«Massive avbestillinger»

Virkes undersøkelse viser at 24 prosent av dem som hadde planlagt å ta påskeferie, ville tilbrakt den på hotell eller på et annet overnattingstilbud i landet, dersom det ikke hadde vært restriksjoner.

– Vi hører nå om massive avbestillinger på hotellene. Det får enorme konsekvenser ettersom fjorårets påske ble avlyst. Det som er trist for disse virksomhetene er at det var flere enn noen gang som hadde planlagt hotellpåske, og veldig mange av dem i Viken, forteller Astrid Bergmål i Virke.

Les også

Utelivseiere fortviler over ny skjenkestopp: – Vi taper hele påsken

Krødsherad er en av hyttekommunene som har blitt sterkt påvirket av tiltakene myndighetene innførte i Viken for en snau uke siden.

– Når inntektene uteblir for etablissementer to år på rad, så er det dramatisk, sier ordfører Knut Martin Glesne (Tverrpolitisk Bygdeliste) i Krødsherad kommune til NTB.

Virke Reiseliv krever at reiseaktørene nå får mer hjelp. De mener blant annet at regjeringen må våkne og ta inn over seg behovet for ytterligere hjelpetiltak for dem som rammes av nedstengningene.

– Flere aktører må nå sende ansatte rett i permittering, mat og drikke går til spille, og aktørene får store kostnader knyttet til dette. Det er ting de må få hjelp til.

Redusert kapasitet i Hafjell

Innlandet er et annet fylke som pleier å tiltrekke seg mange påsketurister. 25 prosent av dem som planlegger påskeferie, har fylket som reisemål, ifølge undersøkelsen

Ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) i Øyer kommune, som huser Hafjell alpinsenter, forteller at kommunen og næringslivet er godt forberedt på påsketurister.

– Vi er godt sammensveiset og er klare for å ta imot påsketuristene. Det er jo slik at vi kjører med redusert kapasitet, blant annet i Hafjell. Men vi håper jo at vi kan ha åpent og ha en så normal påske som mulig, sier han til NTB.

Publisert: