Ny vaksine tas opp for vurdering i EU-systemet: – Veldig positivt

Det europeiske legemiddelbyrået tar nå opp en tredje coronavaksine til løpende vurdering. Vaksineselskapet melder selv at vaksinen er 94,5 prosent effektiv.

HOVEDKVARTERET: Moderna Therapeutics hovedkvarter i Massachusetts i USA. Vaksinen de utvikler er nå den tredje som tas opp til løpende vurdering for godkjenning i EU-systemet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Vaksinen som nå tas opp til såkalt «rolling review» utvikles av Moderna Biotech Spain. Det er EMA (Det europeiske legemiddelbyrået) selv som melder om nyheten.

– Vi har begynt å vurdere den første data vi har fra vaksinen, som kommer fra laboratoriestudier, skriver selskapet.

Moderna, som utvikler vaksinen som i dag tas opp for løpende vurdering i EU-systemet, melder kort tid etter EU-nyheten at vaksinen er 94,5 prosent effektiv.

De foreløpige resultatene er basert på 95 smittetilfeller, der 90 av dem tilhørte testgruppen som får placebo, mens fem tilfeller tilhører gruppen som har fått vaksinen.

Fra før er det Pfizer og BioNTechs vaksine og Oxford og AstraZenecas vaksine som har kommet så langt at de er under løpende vurdering for godkjenning i EU-systemet. Det betyr at EMA ser på resultatene fra forsøkene som gjøres fortløpende.

Den nye vaksinen som nå tas opp for vurdering er en av de seks som Norge kan få tilgang til gjennom EU-alliansen dersom den ender med å bli godkjent.

Her ser du dem alle. Trykk på hver enkelt vaksine for å lese mer om den:

– Veldig positivt

– Denne vaksinen ligner i prinsippet veldig på BioNTech og Pfizer-vaksinen fordi det er en mRNA-vaksine. Det er noen små forskjeller, men den ligner veldig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG.

Det foreløpige resultatet selskapet melder om i forsøksgruppen på 30.000 personer skal nå vurderes av EMA.

– Nå skal legemiddelmyndighetene i Europa vurdere alle data og se om vi er enige i det firmaene sier. Det er uansett gunstig å ha flere vaksiner, fordi de kan ha ulike egenskaper. Dessuten kan man få flere produsenter, og dermed flere vaksinedoser, sier Madsen.

Han peker på at det ser ut til at vaksinen har få bivirkninger som er kortvarige og ikke alvorlige.

GOD NYHET: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

– Slik det ser ut, kommer denne vaksinen nå bedre ut enn Pfizer/AstraZeneca sin?

– Ser man akkurat på beskyttelsesgraden, kommer den litt bedre ut, men det er små forskjeller. Det gledelige er at denne typen vaksine ser ut til å funke, sier Madsen, og henviser til denne typen mRNA-vaksine, som også Pfizer-vaksinen er.

  • Visste du? Flere hundre vaksinekandidater er under utvikling i verden. Du kan få siste nytt om dem i VGs vaksine-oversikt.

Konseptet med MRNA-vaksiner, er at kroppens immunforsvar trigges og selv skal stimuleres til å angripe viruset og forhindre sykdom.

– Det er veldig positivt at det er nå er flere vaksiner som har kommet så langt i utviklingen. Etter hvert vil man kunne se om hvilke fordeler og ulemper det er med hver av dem. De må ha høy beskyttelsesgrad, ikke ha uakseptable bivirkninger og det kommer an på varigheten av beskyttelsen, sier han.

Testes i stor skala

Moderna-vaksinen startet med fase 3 i USA mandag 27. juli, med testing på opptil 30 000 frivillige. Halvparten får placebo. Moderna har anslått at vaksinen må lagres i 20 minusgrader, men at den tåler noen dager i kjøleskapstemperatur. Hver person skal ha to doser.

Les om Ian, som deltar i testen for Moderna

EU forhandler om en kjøpsavtale på 80 millioner doser til alle EU-land + Norge, hvis vaksinen er trygg og effektiv mot covid-19.

Dette er også en av vaksinene Norge kan få tilgang til gjennom den globale COVAX-alliansen. USA har investert tungt i denne gjennom Operation Warp Speed, med bestilling på 100 millioner doser.

Vaksinekandidaten fra Pfizer og BioNTech har vist en foreløpig beskyttelsesgrad på 90 prosent mot viruset. Her forklarer vi mer om den:

Publisert: