Nye krisetiltak klokken 12.00: Her er «firerbandens» 32 krav til regjeringen

Frp, Ap, Sp og SV har gjort 32 vedtak i Stortinget som de krever at regjeringen innfrir, for å bøte på skadene av et nedstengt Norge.

OMGITT AV FIRERBANDEN: Audun Lysbakken, Trygve Slagsvold Vedum, Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Siv Jensen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Klokken 1200 i dag legger regjeringen frem sin nye corona-krisepakke. I forkant har firerbanden på Stortinget: Frp, Ap, Sp og SV gått sammen og vedtatt 32 tiltak, som de krever at regjeringen følger opp.

Noen av hovedkravene er:

«Stortinget ber regjeringen utvide permitteringsperioden til 01.10.2021»

«Stortinget ber regjeringen forlenge forhøyet sats på dagpenger, 80% av dagpengegrunnlag opp til 3G, til 01.10.2021»

«Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og frilansere til 01.10.21 med sammenligningsgrunnlag 2019.»

«Sikre tilstrekkelig testkapasitet ved lufthavnene slik at testing kan skje på flyplassene ved ankomst».

Og en rekke andre punkter, blant annet kompensasjonsordning for flyselskaper, ordninger for studenter, drosjesjåfører, lærlinger og frilansere.

Hele listen kan du lese her:

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er klokkeklar i sine krav overfor regjeringen.

– Stortinget har gjort 32 vedtak, som vi forventer at regjeringen følger godt opp. Det kan hende det vil ta litt tid å iverksette alle tiltakene, men det er alvor nå: For både bedrifter og ansatte. Når myndighetene har stengt ned deler av landet, da må vi stille opp for bedrifter og ansatte.

Vil bruke oljepenger

Hun legger til:

– Heldigvis kom det en gladnyhet fra oljefondet i går, som økte formuen med over 1000 milliarder kroner. Vi skal ikke ødsle, men det understreker at vi kan bruke penger i en ekstremt vanskelig tid - og ikke snu på krona.

Hun sier regjeringen må tenke mer langsiktig.

– De sier stadig at det blir bedre snart, men vi opplever at det stadig blir verre. Med unntak av sommeren i fjor har det vært lite bedring.FrP savner en langsiktighet og forutsigbarhet for bedriftene. Vi forventer at regjeringen følger opp Stortingets vedtak og ytterligere forsterker tiltakene, spesielt rettet inn mot områder som er spesielt hardt rammet.

MÅ LEVERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre med klare krav.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forventer at regjeringen leverer.

– Tusener blir nå permittert atter en gang, og vi krever at ordningene for dem blir forbedret også. Og så forventer vi nye, konkrete tiltak som kan korte ned veien til aktivitet for de permitterte, særlig de yngste, sier han.

Han sier signalene foreløpig er gode.

– Det er bra at regjeringen følger opp det Ap og stortingsflertallet ba om i forrige uke, altså mer til kommuner, bedrifter og studenter. Så er vi spente på om de denne gang husker på bedre ordninger til vanlige arbeidsfolk.

Vil du få ukentlige oppdateringer og analyser fra VGs tallgruppe? Meld deg på nyhetsbrevet «corona – bak tallene» her

Krever mer

SV-leder Audun Lysbakken advarer regjeringen mot å utvanne tiltak.

– Hvis de er kloke følger de opp de klare vedtakene til punkt og prikke, uten at det blir forsøk på uthaling eller utvanning. Det vil vi ta ille opp. Taperne vil være folk og bedrifter i krise, og vi har dårlig tid, sier Lysbakken til VG.

Han forventer at regjeringen også går utover bare det de er pålagt å gjøre av Stortinget. Han mener de må gjøre mer for de som har vært permitterte lenge, som følge av de strenge smittevernstiltakene og nedstengingen på Østlandet.

SV mener at flere bør få 80 prosent dagpenger og vil flytte grensen til 4G - eller rundt 400.000 kroner.

MER TIL FLY: Sigbjørn Gjelsvik mener at norske flyselskaper trenger mer, siden regjeringen nå har stengt ned store deler av Norge og stengt grensen.

– Lavtlønte arbeidsfolk bærer den største byrden og betaler den høyeste prisen. Regjeringen må erkjenne det store ulikhetsproblemet vi har. Måten å gjøre det på vil være å gi de arbeidsløse og andre som sliter litt mer å leve av, sier han.

Sps Sigbjørn Gjelsvik peker også på at det nå er behov for mer til flybransjen.

– Folk blir bedt om å reise mindre og grensen er stengt i en periode. Da reiser veldig få ut og inn av Norge. Det forsterker behovet for å raskt komme med løsninger for luftfarten og hjelpe de norske flyselskapene, sier han.

Publisert: