Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

Kjell Inge Røkkes krillsatsing Aker BioMarine er nå klare med et nytt produkt som har vært under utvikling i årevis. Selskapet håper å få Lysoveta-produktet godkjent som kosttilskudd innen et par års tid.

Administrerende direktør Matts Johansen og finansdirektør Katrine Klaveness i Aker BioMarine
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Aker BioMarine melder tirsdag at selskapet nå lanserer et nytt forretningssegment, kalt Lysoveta.

Det er snakk om et produkt med LPC-bundne EPA- og DHA-fettsyrer fra krill, der fettsyrene henger seg på LPC-molekylet som kan transportere dem til hjernen.

Ifølge Aker BioMarine er dette «et betydelig gjennombrudd som vil åpne nye muligheter og nye store markeder» innen blant annet øye- og hjernehelse.

Nyheten fra selskapet sendte aksjekursen opp over 10 prosent tirsdag.

Ifølge amerikanske Journal of Lipid Research har omega 3-fettsyrene EPA og DHA egenskaper som beskytter mot flere nevrologiske og metabolske plager.

Aker BioMarine mener disse produktene frem til nå kun har vært tilgjengelige i små og dyre volumer, men at deres løsning vil gjøre produktet tilgjengelig i «store volumer til en rimelig pris».

Nå vil Aker BioMarine skalere opp produksjonskapasiteten sin på fabrikken i Houston, Texas. Selskapet forventer en godkjenning av Lysoveta som kosttilskudd innen utgangen av 2022.

I tillegg søker selskapet nå etter kommersielle partnere for å se på mulighetene til å bruke stoffene i både legemidler og babymat.

Forventer kraftig vekst

Med en aldrende befolkning og et stadig økende behov for å forebygge og bekjempe både øye- og hjernerelaterte sykdommer og plager, ser Aker BioMarine nå store muligheter for sitt nye produkt.

– Vi har brukt de siste seks årene på å jobbe med det vitenskapelige og kjemiske, med et mål om å få Lysoveta til markedet. Aker BioMarine er det første selskapet som produserer og tilbyr LPC-bundet EPA og DHA, sier administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine i en pressemelding.

– Dette er et gjennombrudd innen både vitenskap og produktutvikling. Det åpner en helt ny plattform for å bedre menneskes helse, fortsetter han.

Aker BioMarine har fra før to kjernevirksomheter:

  • Ingredienser: Produserer og selger Omega 3-råvarer til oppdrettsnæringen (laks, reke og matfisk), kosttilskuddsproduksjon, dyreforprodusenter og andre
  • Brands: Aker BioMarines egne produkter. I dag er det snakk om Omega 3-tilskuddet Kori som allerede er på plass hos apotekkjeden CVS, butikkjedene Target og Wal-Mart, og som kommer til Cosco og Sam’s Club.

Kori har den nødvendige godkjenningen av FDA (det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet) og man satser foreløpig kun på salg direkte til forbrukere i USA. Råstoffsalget direkte til andre bedrifter foregår imidlertid over hele verden.

Aker BioMarine ble børsnotert på Merkur Market i juni i år, åtte år etter at selskapet forsvant fra Børsen. Det er et helt annet selskap nå enn den gang, poengterte Aker BioMarine-sjef Matts Johansen tidligere i år.

I en emisjon i forbindelse med børsnoteringen ble aksjen solgt for 115,85 kroner, før aksjen begynte å handle til 111 kroner. Mandag endte aksjen dagen på 89,38 kroner.

Publisert: