Småsparere lastet opp i oljeaksjer

Nordnet-kunder kjøpte olje- og oljeserviceaksjer i juni. Vår Energi, PGS og Equinor var blant favorittene.

Inflasjon, sentralbanker, krig og høyere renter preget det første halvåret på Oslo Børs.
Publisert: Publisert:

Opptur for oljerelaterte aksjer har vært en viktig bidragsyter til at råvaretunge Oslo Børs har klart seg bedre enn en rekke internasjonale børser gjennom året.

I takt med utviklingen har en rekke investorer på Børsen kastet seg over olje- og oljeserviceaksjer. Ifølge nettmegleren Nordnet fortsatte utviklingen i juni, som melder om «fortsatt oljefeber» hos sine småsparerkunder i en oppdatering.

Samlet nettokjøpte privatinvestorer aksjer for 420 millioner kroner hos Nordnet i juni, der oljeselskapet Vår Energi ble mest kjøpt med 175 millioner kroner, fremgår det.

– Ut ifra det makroøkonomiske bildet ser det ut til at oljeprisen fortsetter å holde seg sterk også inn i sommermånedene. Dette vil føre til at Vår Energi vil tjene mye penger fremover, uttaler investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet i oppdateringen.

Markant børsfall på halvårets siste dag: – Inflasjon og sentralbankene har styrt showet

– Fortsatt stor investeringsvilje

Seismikkselskapet PGS var tredje mest kjøpt med 90 millioner kroner, mens olje- og gassgiganten Equinor, undervannsleverandøren Subsea 7 og riggselskapet Shelf Drilling fulgte etter med kjøp for henholdsvis 67 millioner kroner, 56 millioner kroner og 54 millioner kroner.

– Dette tilsier at det fortsatt er stor investeringsvilje, kommenterer Johannesen om olje- og oljeservicesektoren.

Handelen i oljeprisen (brent spot) avsluttet fredag på 109,16 dollar per fat, opp over 450 prosent siden coronabunnen i april 2020.

Ellers fortsetter MPC Container Ships være en småsparerfavoritt i juni.

Samlet ble det kjøpt aksjer i containerrederiet for 162 millioner kroner hos Nordnet-kundene i perioden. I mai ble det kjøpt aksjer for 131 millioner.

Oslo Børs startet kvartalet med nedgang

Resesjonsfrykt

På salgssiden topper Telenor med aksjedumping for 89 millioner kroner, men også oljerelaterte selskaper preger listen.

– Selv om selskapet er trygt, betaler et godt utbytte, så er det ingen vekst og marginene er på vei nedover. Kursutviklingen har også vært svak i år, som gjør at flere mister tålmodigheten, sier Johannesen om Telenor.

Bak telekomselskapet følger oljeselskapet Aker BP med 82 millioner kroner og Borr Drilling med 77 millioner kroner.

Johannesen trekker frem at børsmåneden har vært preget av «sentralbankenes rentehevinger og inflasjonstall «som fortsetter å komme inn på den høye siden».

– Man ser at markedet nå i stadig større grad priser inn og frykter en resesjon. Får vi en resesjon i verden vil dette sannsynligvis påvirke markedet kraftig. Samtidig tror jeg vi får enda flere signaler når de største selskapene kommer med tall i løpet av juli måned.

– Da får vi førstehånds kunnskap om hvordan selskapene takler inflasjonen, råvareprisene, transport- og logistikkutfordringer samt et press på lønnsveksten, forteller Johannesen.

Publisert: