Oligarker slår tilbake mot sanksjoner: – Vi er sjokkert

EU har frosset eiendelene og innført sanksjoner mot flere oligarker, mange av dem med nære bånd til Putin.

Oligark Mikhail Fridman og hans partner sier de vil kjempe mot sanksjonenes de omfattes av.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Hvorfor skal russere forhindres fra å drive forretninger. Er det rettferdig? sier oligarken Mikhail Fridman, ifølge Reuters.

I en uttalelse gjengitt av Financial Times beskriver Fridman og partneren Petr Aven gjennom sitt London-baserte oppkjøpsfond Letterone at de er i vantro over sanksjonene mot dem.

– Vi er sjokkert over de falske påstandene (...) som skal rettferdiggjøre grunnlaget for sanksjonene, heter det i en uttalelse fra Letterone, som Financial Times har mottatt.

– De vil kjempe mot urettferdigheten med hver sene i kroppen for seg selv og de titusenvis av ansatte i Storbritannia og Europa som er avhengig av dem, skriver oppkjøpsfondet i samme melding om eierne.

Mandag kveld frøs EU eiendelene til en rekke russiske milliardærer, såkalte oligarker. Det ble samtidig innført reiseforbud mot disse. Det skrev Financial Times mandag og viste til en lengre sanksjonsliste fremlagt av EU.

Les også

EU fryser eiendelene til en rekke oligarker med umiddelbar virkning

Oligarkene som rammes av tiltakene, er blant andre Mikhail Fridman, grunnleggeren av Alfa Group, og medeier Petr Aven, Igor Sechin og Nikolai Tokarev, de respektive toppsjefene i oljeselskapene Rosneft og Transneft, og milliardæren Alisher Usmanov.

Fridman: – Vil ikke påvirke politikken i Moskva

Samtidig som Fridman uttaler seg, ble det klart at han trer av som styreleder i teleselskapet Veon, tidligere kalt Vimplecom.

Ifølge Reuters sier oligarken at han mener krigen i Ukraina bør stoppes og uttaler seg nok en gang om sanksjonene mot seg selv og andre velstående russere.

– Hva som skjer med meg, har ikke noen påvirkning på de politiske beslutningene i Moskva, sier Fridman, ifølge Reuters.

Russeren som ifølge Forbes er god for 116 milliarder kroner, sier også at det ikke er mulig for noen å selge seg ned i russiske verdipapirer ettersom det ikke finnes kjøpere i markedet.

En av «Putins næreste oligarker»

EU omtaler Petr Aven som en av den russiske presidenten Vladimir Putins «næreste oligarker» og som en viktig aksjonær i Alfa Group som eier en av de største russiske bankene, Alfa Bank. EU skriver han er 1 av de omtrent 50 velstående russiske forretningsmennene som ofte møter Putin.

Aven skal ifølge Forbes være god for 44,2 milliarder kroner.

Det er i denne forbindelse Fridman nevnes. Han og Aven var i 2018 i Washington på et uoffisielt oppdrag for å formidle den russiske regjeringens budskap om russiske sanksjoner og motsanksjoner, skriver EU.

Derfor mener EU at han materielt eller finansielt støttet den russiske annekteringen av Krim-halvøya og invasjonen av Ukraina.
«Han støtter også en politikk som undergraver eller truer den territorielle integriteten, suvereniteten og uavhengigheten til Ukraina.»

Alfa Bank er allerede omfattet av sanksjoner fra både EU og USA.

Les også

EU fryser de private midlene til Putin og Lavrov

Ståltopp: – Aldri vært i nærheten av politikk

På EUs liste er også Alexei Mordashov, Russlands rikeste mann og styreleder for stålprodusenten Severstal og Severgroup. I EUs liste beskrives han som en som «kontrollerer TV-stasjoner» og som aktivt støtter Moskvas politikk for å destabilisere Ukraina. Han eier også 34 prosent av det tyske reisekonsernet Tui.

Severstal publiserte mandag en uttalelse på vegne av Mordashov som svar på sanksjonene. Denne er gjengitt av Forbes og Financial Times. Severstals nettsider er sperret for tilgang.

«Jeg har aldri vært i nærheten av politikk og har alltid fokusert på å bygge økonomisk verdi i selskapene jeg har jobbet for både i Russland og i utlandet», sa han og la til:

«Jeg forstår ikke hvordan disse sanksjonene mot meg vil bidra til løsningen av den fryktelige konflikten i Ukraina.»

Publisert: