Nel tapte 509 millioner etter aksjesmell

Hydrogenselskapets resultat påvirkes negativt av aksjefall i Everfuel og Nikola.

Nel-sjef Jon André Løkke
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Nel la torsdag morgen frem kvartalsrapporten for tredje kvartal, der driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) kommer inn noe under analytikernes forventninger.

Dette er nøkkeltallene fra rapporten:

  • Resultatet før skatt endte på minus 509 millioner kroner, fra 628,6 millioner på samme tid i fjor
  • Driftsresultatet (ebidta) var på minus 113 millioner kroner, ned fra minus 42,1 millioner.
  • Omsetningen steg til 229 millioner kroner, fra 147,7 millioner kroner

På forhånd var det ventet at selskapet i tredje kvartal ville ha et driftsresultat før avskrivinger (ebitda) på minus 99 millioner kroner, av en omsetning på 175 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Infront.

Resultatet før skatt påvirkes negativt med 377,1 millioner kroner av verdijusteringer knyttet til selskapets aksjebeholdning i lastebilprodusenten Nikola og hydrogenselskapet Everfuel.

– Investorer med shortposisjon i Nel bør være forsiktige

Nel har i tillegg til eierskapet i de to selskapene inngått større avtaler med dem. Torsdag opplyser Nel-sjef Jon André Løkke at produksjonsstarten av ordrene til de to selskapene vil starte i inneværende kvartal.

– Vi er stolt over å kunngjøre at vi har produsert det første elektrodepartiet fra vår nye fullautomatiserte fabrikk på Herøya, og at vi er klar til å starte produksjonen av ordrene til Nikola og Everfuel i fjerde kvartal, sier Løkke i en kommentar.

Ordrevekst

Ordreinngangen var samtidig på 139,2 millioner kroner, noe som bidrar til en ordrebok på over én milliard kroner ved utgangen av tredje kvartal. Ordreboken er åtte prosent høyere enn på samme tid i fjor, men samtidig seks prosent lavere enn ved utgangen av andre kvartal.

– Det er oppmuntrende å se at rekken av potensielle prosjekter fortsetter å vokse selv om det tar lengre tid å sikre ordrer ettersom ordrestørrelsen vokser og offentlige finansieringsmekaniser tar noe tid å implementere, sier Løkke.

Selskapet opplyser at rekken av såkalt «potensielle prosjekter» har en verdi på mer enn seks milliarder dollar.

Kontantbeholdningen lå ved utgangen av kvartalet på 2,9 milliarder kroner, opp fra 2,5 milliarder kroner i fjor. Dette kan blant annet tilskrives en kapitalinnhenting selskapet gjorde i februar.

– Nel fortsetter å ha solid kontantbeholdning og en sterk finansiell posisjon for å gjennomføre våre strategiske planer, og vi vil fortsette å investere i teknologi og folk for å opprettholde vår ledende posisjon i det raskt voksende hydrogenmarkedet, sier Løkke.

Nel produserer hydrogenfyllestasjoner og selskapet lager også elektrolysører, som bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann. Selskapets potensielle inntjening ligger i fremtiden.

Veddemålene på Nel-ras hopper før tallslipp

Short-hopp

I vår ble Nel-aksjen den mest shortede på Oslo Børs, altså den som hadde flest veddemål mot seg gjennom såkalt shortsalg.

Men utover høsten har veddemålene mot aksjen gradvis økt, til nå å være tett oppunder 10 prosent, ifølge Finanstilsynets register.

Den kraftige økningen i veddemål mot Nel har kommet samtidig som aksjen har falt kraftig på Oslo Børs. I løpet av de siste tre månedene har aksjen over 20 prosent.

Samtidig har meglerhusene blitt mer skeptiske til aksjen. Nylig anbefalte både Pareto Securities og Sparebank 1 Markets salg av aksjen, samtidig som de satte kursmålet på åtte kroner. Tirsdag ettermiddag avsluttet Nel-aksjen dagen på 13,81 kroner.

Publisert: