IT-selskapet Link Mobility dropper milliardoppkjøp
Planen om å kjøpe australsk selskap for 3,6 milliarder skrotes etter en gjennomgang. – Vi fant enkelte ting, sier styrelederen.

Link Mobility har blitt enig med Soprano Design om å ikke gå videre med det planlagte oppkjøpet, ifølge en børsmelding søndag kveld.
Samtaler om avtalen og selskapsgjennomgang («due diligence») har pågått siden mai. Det har imidlertid oppstått noe som gjør at Link mener det er behov for reforhandlinger.
De to selskapene har diskutert endringer i avtalen denne uken, men var ikke i stand til å komme til enighet. Derfor har selskapene i dag avsluttet forhandlingene og terminert avtalen, står det i meldingen.
– Det var ikke intensjon til motparten å lure oss, men vi fant enkelte ting, som gjorde at vi måtte reforhandle prisen. Det har vi prøvd i en ukes tid, men har ikke blitt enige, sier styreleder Jens Rugseth til E24.
Link Mobility ekspanderer internasjonalt med milliardoppkjøp– Må få konsekvenser
Rugseth sier han ikke kan gå i detaljer på hva de fant i gjennomgangen av selskapet ettersom det er innsideinformasjon.
– Det var en viss avstand på det vi hadde fått forståelse for, og på det vi fant i «due diligence». Dette må gjenspeiles i avtalen, og det var det for så vidt vilje til, men ikke nok til at vi så at avtalen kunne gå gjennom, sier Rugseth.
I mai meldte Link Mobility at det kjøper det Sydney-baserte selskapet i det som skulle være deres første betydelige ekspansjon utenfor Europa.
Den opplyste kjøpesummen var 3,59 milliarder kroner.
– Det er et veldig bra selskap, men når man finner endringer, så må det få konsekvenser, sier Rugseth.
AksjenSå ingenting som kunne stanse oppkjøpet
Da E24 i mai spurte om styreleder Jens Rugseth så noe som kunne stanse oppkjøpet, svarte han følgende:
– Nei, egentlig ikke. Godkjennelse fra konkurransemyndighetene er en formell sak. Vi blir betydelig større gjennom dette, men får ingen dominant posisjon i enkeltland som tilsier at oppkjøpet vil bli stanset.
– Du så ingenting som kunne stanse oppkjøpet i mai. Hva er din kommentar til det nå?
– Det gikk på konkurransemyndigheter, og vi hadde ikke begynt på due diligence da, sier Rugseth.
Han sier han har opplevd flere ganger at lignende skjer, og nevner generelt at det kan være at noe ikke stemmer, for eksempel produktkvaliteten, markedsposisjonen, veksten eller tallgrunnlaget.
– Man skal ikke legge så mye prestisje i en avtale at man ikke kan gå fra den, sier Rugseth.
Ifølge meldingen fra mai ble Soprano Design startet i 1994 og har mer enn 4.000 selskaps- og myndighetskunder i bransjer som finans, helse, logistikk og utdanning.
Soprano er 75 prosent eid av grunnlegger Richard Favero og resterende 25 prosent er eid av HT&E Digital Pty, som er børsnotert i Australia. Disse skulle ifølge meldingen i mai bli aksjonærer i Link Mobility ettersom 95 prosent av oppgjøret opprinnelig skulle skje ved å utstede nye aksjer i Link Mobility.
Siden Link Mobility gikk på børs i fjor høst har de gjort flere oppkjøp. Det er en del av vekststrategien for å nå målet deres om å bli blant de tre til fem største aktørene globalt.
Prises til over 11 milliarder
Soprano gjør mye av det samme som Link, men er større enn dem på e-post.
Alle som har en mobil i Norge vil månedlig få en melding fra Link Mobility, gjennom for eksempel vaksineinnkalling, om at skattemeldingen har kommet eller om du har kjøpt en fly- eller konsertbillett.
Link tjener penger for hver melding som går ut fra kundene, i tillegg til mer avanserte produkter som kommer på toppen av dette.
Markedsverdien til selskapet var 11,4 milliarder kroner på Oslo Børs ved sluttkurs fredag.
Link Mobility gjorde comeback på Børsen i fjor høst. Det var to er etter selskapet ble kjøpt av børs for 3,4 milliarder kroner.
Link Mobility ble grunnlagt av Jens Rugseth og Rune Syversen. De startet med løsninger for enveistekstmeldinger for bedrifter, men har etter hvert etablert seg som en mobilteknologiplattform som tilbyr omnikanalmeldinger for fysisk salg og nettsalg.