Store sprik i nettleiene

Prisene på nettleie spriker stort etter hvor i landet du bor. Nettleien for et normalt strømforbruk kan koste deg over 6000 kroner mer dersom du bor på «feil» sted.

Publisert: Publisert:

ØYULF HJERTENES

Et årlig forbruk på 20.000 kWh betyr at du må ut med 8800 kroner i nettleie dersom TrønderEnergi Nett eier nettet. Bor du i Glomfjord, reduseres prisen til 2540 kroner. Det viser en rapport fra Huseiernes Landsforbund.

Den dyreste nettleien er med andre ord mer enn tre ganger så høy som den billigste.

— Dette blir veldig mange penger for folk, påpeker utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund.

Tredje dyrest på Tysnes

Dersom du betaler nettleie til Tysnes Kraftlag, måtte du samlet ut med 8400 kroner i nettleie ved et forbruk på 20.000 kWh i fjor. Dette gjør kraftlaget til det tredje dyreste i Norge.

Betalte du til Austevoll Kraftlag eller Sunnfjord Energi måtte du med 7960. De to deler niendeplassen på listen over de dyreste.

Elkem Energi Bremanger er den eneste fra Hordaland og Sogn og Fjordane som kommer inn på listen over de ti billigste. Nettleien for et normalforbruk var der i fjor 4740 kroner.

Til sammenlikning tok BKK Nett 6600 kroner for det samme forbruket.

Presseansvarlig Juliet Balgobin i BKK mener det er vanskelig å sammenlikne prisene i ulike områder siden nettene har ulik størrelse og alder. Dette gjør noen nett dyrere å drive enn andre.

— Derfor kan det vanskelig tenkes en lik nettleie for kunder over hele landet, sier Balgobin.

- Bekymringsfullt

Dag Refling mener det er forståelig at kundene må betale ulik nettleie alt etter hvilket nett de sokner til. Samtidig er Huseiernes Landsforbund bekymret over veksten i nettleien.

I 2003 økte prisene med 14,9 prosent, i fjor var økningen på 4,1 prosent. Sosialt uansvarlig, mener forbundet.

— Netteierne er selskaper med mye gjeld, og siden rentenivået gikk ned i fjor forventet vi at nettleien også skulle synke. I stedet skjedde det motsatte, sier Refling.

Han påpeker at kunden aldri klarer å kompensere helt for en dyr nettleie ved å bytte til en billigere leverandør. Bor du på «feil» sted, får du en høyere strømregning fordi det ikke er mulig å velge hvem du skal betale nettleie til.

Strømsparing nytter lite

Siden netteierne skal ha sin fastsatte inntekt, er det heller ikke sikkert at kundene sparer penger på å spare på strømmen. Lavere forbruk vil bety at nettleien økes, og dermed kan vinningen gå opp i spinningen.

Forrige tirsdag skrev BT at 2003 ble et rekordår for kraftprodusentene. For et utvalg av selskapene økte fortjenesten med 37 prosent, mye på grunn av høyere kraftpriser.

— Vi har en mistanke om at mange eiere tar ut så mange penger at selskapene blir lite robuste. Dette er i så fall dårlige nyheter for dem som håper på en roligere utvikling i nettleien de nærmeste årene, sier Dag Refling.

Publisert: