Trolig solgt for 100 millioner

Ole Jan Strønen kan ha fått rundt 100 millioner kroner for Jonsvollskvartalet, ifølge flere sentrale aktører i eiendomsbransjen.

Publisert Publisert
  • Øyulf Hjertenes
  • Einar H. Spang
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Verken selgeren Strønen eller kjøperen Sparebanken Vest vil si noe om prisen som er satt på det vel 3300 kvadratmeter store kvartalet.

Ole Jan Strønen sier han vil bruke pengene han får for den attraktive tomten på eiendomsutvikling andre steder.

— Jeg trenger en liten tenkepause. Men jeg er allerede i gang med 5000 kvadratmeter i Baneveien 16. Jeg trives med dette, forteller 61-åringen.

- Helt unik eiendom

I det siste tilgjengelige regnskapet, for 2005, er eiendommene i Jonsvollskvartalet AS bokført til 34 millioner kroner.

Kostnader til prosjektering gjør at selskapet over flere år hatt en negativ egenkapital, men det har hele tiden vært på det rene at tomtens verdi var langt større enn regnskapene reflekterte.

En sentral kilde i meglerbransjen sier at et nøkternt anslag er at Strønen har fått 3500 kroner pr. kvadratmeter byggbart areal i Jonsvollskvartalet.

Prisen for en næringstomt bestemmes blant annet av hvor mye areal du kan bygge ut på tomten.

Reguleringsplanen for området sier at det høyeste banken kan bygge er 27 meter, tilsvarende åtte-ni etasjer. Det betyr at Jonsvollskvartalet kan romme et bygg på inntil 26.000 kvadrat.

— Da kommer prisen i så fall på 91 millioner kroner, og da tar vi på ingen måte i. En slik tomt i sentrum er helt unik, og jeg vil ikke utelukke at prisen har rundet 100 millioner, sier kilden.

Flere ville kjøpe

Ole Jan Strønen har siden 1980-tallet kjøpt opp eiendommene i Jonsvollskvartalet. Etter mye strid fikk investoren lov å rive bygningene på tomten.

Flere potensielle kjøpere har vist interesse for eiendommen, blant de siste var hotellkjeden Smart.

Konkurransen om den attraktive tomten kan ha bidratt til å presse prisen opp. En sentral aktør i eiendomsmarkedet i Bergen sier det slik:

— Det er historisk at en slik grunneiendom er for salg i sentrum. Jeg kan ikke tenke meg at Strønen har solgt for under 100 millioner kroner, sier kilden, som ikke vil stå frem med navn.

— Strønen selger i praksis tapet av egen fremtidig inntjening, og det er stort på en slik tomt. Banken har nok måttet betalt godt.

- Vil komme frem

Informasjonssjef Jørn Lekve i Sparebanken Vest sier det nye bygget trolig blir 22.000 kvadratmeter over grunnen, og 6500 kvadrat under.

Markedsføringseffekten av å ligge midt i byen var viktig for banken, forteller Lekve.

— Vi ønsker å være sentralt plassert slik at vi er tydelige og synlige med et moderne bygg, forteller han.

— Prisen vil uansett komme frem når årsregnskapene legges frem om et års tid. Hvorfor kan dere da ikke like godt offentliggjøre prisen nå?

— Det er en avtale som er gjort mellom kjøper og selger, og det ber vi om forståelse og respekt for. Men før eller siden vil prisen som du sier komme frem.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Aldri vært interessert i å spekulere

  2. Spekulantens utmarsj

  3. Bygger hovedkontor

  4. Rev de siste husene

  5. Fjerner resten av Jonsvollskvartalet

  6. - Rivingen ulovlig

  7. Sjokkerte over riving

STOLT SELGER: Jonsvollskvartalet er det eneste Ole Jan Strønen har solgt som eiendomsutvikler. - Jeg er tilfreds med og stolt over hva jeg har fått til, forteller Strønen.

BT anbefaler

Her møter Lars Arne Nilsen pressen

Se Ballsparks intervju med Lars Arne Nilsen utenfor Stadion mandag formiddag

LES SAKEN