Dataangripere krever løsepenger av Akva Group

Flere driftssystemer er nede hos havbrukgiganten. – Vi vet ikke hvem som står bak, sier toppsjef Knut Nesse.

Konsernsjef Knut Nesse i Akva Group. (Arkivfoto)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Akva Group, som leverer utstyr til oppdrettsbransjen, ble søndag utsatt for et dataangrep. Flere viktige systemer er nede, skriver selskapet i en børsmelding.

Angriperne har kryptert og låst flere av selskapets digitale driftssystemer. Programmer for kontoroppgaver er ikke påvirket.

Ifølge konsernsjef Knut Nesse er det snakk om et såkalt løsepengevirus. Hackerne krever altså betaling for å åpne systemene igjen.

– De krever løsepenger av oss, sier Nesse til Aftenbladet/E24.

Han vil ikke si noe om hvor mye penger det er snakk om, men viser til at saken nå ligger hos Kripos.

Ifølge Nesse vet de ikke hvem som står bak angrepet.

Hardest rammet i Norge

Akva Group har hovedkontor i Klepp kommune på Jæren og er blant verdens største produsenter av utstyr til havbruksnæringen. Selskapet har vokst kraftig de siste årene og omsetter for rundt 3 milliarder kroner årlig.

Konsernet har aktivitet i ti land. Den norske virksomheten er hardest rammet av dataangrepet, mens noen land ikke er påvirket i det hele tatt.

– I Norge er produksjonen vår langt mindre effektiv som følge av dette. Vi må gjøre mye arbeid manuelt sammenlignet med slik vi vanligvis jobber, sier Nesse.

Også flere av Akva Groups kunder er rammet av situasjonen.

– Det gjelder de kundene som bruker våre systemer i sin drift, sier Nesse.

Hør podkast med Knut Nesse fra desember:

Uviss kostnad

Søndag ble det etablert en gruppe som skal forsøke å gjenopprette dataene. Gruppen består av både eksterne eksperter og interne krefter og jobber nå døgnet rundt for å fikse problemene.

Ifølge Knut Nesse er det for tidlig å si hva situasjonen vil koste Akva Group.

– Dette har bare vart noen timer, så det har jeg ikke grunnlag for å si noe om, sier han.

Selskapet har heller ikke oversikt over angrepets fulle omfang. Det samarbeider nå med relevante norske myndigheter og partnere for å få en oversikt over situasjonen og for å begrense spredning og skade.

– Dette er en alvorlig situasjon, og vi kommer til å si mer om framdriften om noen dager, sier Nesse.

Aksjekursen falt

– Så dere regner med at dette vil vare lenge?

– Ja. Hvis man ser på tilsvarende saker, er det vanlig at det tar noe tid før systemene er oppe og går igjen, sier Nesse.

Selskapets aksjekurs faller etter at meldingen om dataangrepet. Aksjen gikk umiddelbart fra 95 kroner til 91,4 kroner. Kursen var for dagen ned 3,17 prosent på Oslo Børs, før nedgangen dempet seg. Akva Groups aksjekurs nådde ny rekord på Oslo Børs i romjulen, da den var på 105 kroner.

Aksjen
Publisert: