Scandic frifunnet i Hotel Norge-saken, de ansatte får ikke jobbene sine tilbake

De hotellansatte som gikk til sak for å beholde jobbene sine, vant ikke frem.

OPPUSSING: Hotel Norge er for tiden stengt og under oppussing. Hotellet skal etter planen åpne igjen høsten 2018. Odd E. Nerbø

For ett år siden fikk alle de rundt 200 ansatte på Hotel Norge sparken da Scandic-kjeden overtok driften av hotellet fra Rezidor. Med støttet fra Fellesforbundet gikk en rekke av de ansatte til søksmål mot hotellgiganten.

Tvisten ble behandlet i Bergen tingrett i januar.

Tirsdag falt dommen, melder NRK, som skriver at tingretten har frikjent Scandic på alle punkter. De ansatte har dermed ikke har krav på å beholde jobbene sine.

Les også

Møt nye Hotel Norges første og eneste ansatte

Stengt for oppussing

Sommeren 2015 ble det klart at Scandic-kjeden hadde kapret kontrakten for byens mest tradisjonsrike og sagnomsuste hotell fra Radisson-kjeden, som da hadde drevet hotellet siden 1996.

Opprinnelig var planen at de ansatte skulle bli med over. Det endret seg da det ble klart at hotellet måtte holde stengt i over ett år på grunn av oppussing. Leder i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening, Djevat Hisenaj, reagerte sterkt da det ble kjent at de ansatte ville miste jobben.

– Det finnes ikke ord for måten dette har blitt gjort på. Tårene rant da de ansatte fikk beskjeden i dag. Det var høylytt gråt, sa han til BT i februar i fjor.

Hisenaj uttaler til BT onsdag formiddag at foreningen ikke har tatt stilling til en eventuell anke foreløpig.

– Det er visse punkter i dommen vi reagerer på, som vi ønsker å diskutere videre med Fellesforbundet og LO. Blant annet reagerer vi på at den første protokollen vi skrev under på ble forkastet. Det synes vi viser en farlig tendens for resten av hotellbransjen og andre næringer, sier Hisenaj.

Han poengterer at det ikke var en enstemmig dom.

– Dette viser at vi hadde en del rett i det vi la frem.

Les også

Bergen har de fulleste hotellene i Norge

GIKK TIL SAK: Djevat Hisenaj er leder i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening og har jobbet på Hotel Norge i 26 år. Fellesforbundet gikk til sak på vegne av hans medlemmer på Hotel Norge, men vant ikke frem. Ørjan Deisz

Dommerne ikke enige

De ansatte saksøkte Scandic Hotels AS for blant annet virksomhetsoverdragelse og gyldigheten av oppsigelsene. Ifølge NRK heter det i dommen at det fremstår «svært lite naturlig å la reglene komme til anvendelse i et tilfelle som i vår sak hvor virksomheten nedlegges og hvor det er klart på oppsigelsestidspunktet at det ikke vil bli drevet slik virksomhet på et tidsrom på 19 og kanskje opptil 24 måneder».

Retten har delt seg i et flertall og et mindretall i sin vurdering av saken, skriver BA, der flertallet mener det ikke foreligger virksomhetsoverdragelse eller usaklig oppsigelse. Saksøkerne dømmes til å erstatte hotellbedriftenes sakskostnader med henholdsvis 530.084 kroner og 534.303 kroner, skriver avisen.

SISTEMANN UT: Stamgjest Åsvald Simonsen tok farvel med Hotel Norge og restaurantansatt Anne Mari Weiseth da hotellet stengte dørene 31. august 2016. Da hadde Weiseth jobbet ved hotellet i 33 år. Bjørn Erik Larsen

– Skremmende utvikling

Anne Mari Weiseth er én av de 70 ansatte som gikk til søksmål. Hun jobbet i 33 år ved Hotel Norge før det var slutt 31. august i fjor. Da BT ringer onsdag formiddag har hun ikke fått vite utfallet av tvisten.

– Min første reaksjon er at dette er veldig trist. Dette var ikke bare viktig for oss tidligere ansatte ved Hotel Norge, men også for resten av hotellnæringen og andre næringer. Jeg synes det er en skremmende utvikling, sier den mangeårige restaurantarbeideren.