Politiet aksjonerer på Haramsøya: – Jeg har låst dørene
HARAMSØYA/OSLO (VG) De massive protestene på øya har pågått i flere dager, og deler av lokalbefolkningen har sperret veien for utbyggerne. Politiet er på stedet og har tauet bort en demonstrant.

I slutten av mars godkjente Olje- og energidepartementet bygging av åtte vindturbiner på øya Haramsøya utenfor Ålesund. De opprettholdt med det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) godkjenning som ble gitt i 2008.
Det har ført til massive demonstrasjoner de siste dagene. VG var til stede på øya tidligere denne uken, og snakket med flere lokale som er bekymret for hvordan utbyggingen vil bli. Deler av lokalbefolkningen har derfor de siste dagene sperret veien opp til fjellet, for å protestere mot utbyggingen.
Hans Petter Thue er en av dem. Torsdag formiddag ble bilen hans fjernet av politiet.
– I oppdraget som pågår har politiet to roller: Politiet skal gi rom for at uenighet skal komme til uttrykk. Politiet skal også sørge for at tilkomstveier og arbeidsplasser holdes åpne, slik at lovlig arbeid gjennomføres, skriver politiet en pressemelding.
VGs fotograf på stedet forteller at gravemaskiner er på vei opp til fjellet, og at demonstrantene går sakte foran.
– Tilkomstveien opp på Haramsfjellet skal fremover være tilgjengelig, slik at de som har tillatelse og en tinglyst rett på at de kan ferdes der, får bruke veien fritt. Det skal også være trygt å reise med ferje både for passasjerer, for mannskap om bord og andre. Politiet vil sikre at alle som behøver offentlig transport på ferjestrekningen Skjelten – Haramsøya skal få bruke denne uhindra og sikkert, skriver politiet i en pressemelding.
– Jeg har låst dørene og jeg blir sittende. De må fjerne meg med makt, sa Thue til VG før politiet var på plass.
– Jeg oppfordrer de andre demonstrantene til å oppføre seg pent, det er viktig at vi ikke skal gjøre noe ulovlig, legger han til.
En annen demonstrant beskrev stemningen slik da politiet skulle til å trekke bilen opp på lasteplanet:
–Folk er veldig fortvila, men det er rolig stemning
Ifølge Sunnmørsposten som rapporterer direkte fra stedet ble gravemaskinen eskortert av politiet oppover fjellet, og det er fortsatt demonstranter på fjellet.
Les også: Hans Petter (59) sperrer veien: – Når politiet kommer, setter jeg meg i bilen og låser alle dørene
Det er det offentlige eide selskapet Zephyr skal ta seg av utviklingen, byggingen og driften av vindkraftverket på Haramsøya for de finske eierne Taaleri Energia.
– Vi har i lang tid hatt alle tillatelser og avklaringer på plass for å kunne bruke veien opp til Haramsfjellet, men vi har stor forståelse for at politiet ønsket å la det gå noe tid før de nå griper inn mot den ulovlige aksjonen, sier daglig leder i Zephyr Olav Rommetveit til VG.
– Vi har full forståelse for at noen ikke ønsker vindmøller, men samtidig er det bred politisk støtte for at Norge trenger å bygge ut mer fornybar energi for å bidra til kutt i ødeleggende klimagassutslipp. Vindparken vi nå bygger vil ha åtte vindmøller. Opprinnelig var det planlagt 16 vindmøller. Med andre ord så bygger vi et anlegg som vil ha langt mindre innvirkning enn den første konsesjonen som ble vedtatt.