Konkurransetilsynet gir 545 millioner i gebyr til fem aktører i bokmarkedet

Konkurransetilsynet mener Norges fire største forlag har utvekslet ulovlig informasjon. Det kan ført til høyere bokpriser og mindre utvalg.

GIR MILLIONGEBYR: Konkurransedirektør Tina Søreide.
Publisert: Publisert:

Konkurransetilsynet ilegger Norges fire største forlag og Bokbasen overtredelsesgebyr på til sammen 545 millioner kroner for brudd på konkurranseloven.

Det melder konkurransetilsynet i en pressemelding tirsdag.

Organet mener at Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug har delt og mottatt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasen og abonnementet Mentor Forlag.

Det er ulovlig for konkurrenter å dele informasjon som kan begrense konkurransen i et marked, skriver Konkurransetilsynet.

De fem største eierne av Bokbasen er Cappelen Damn, Gyldendal, Aschehuog og Akademika.

Kan ha ført til høyere bokpriser

Gjennom etterforskningen har Konkurransetilsynet funnet mange bevis på at forlagene har delt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasen.

– Dette har gitt aktørene fullstendig oversikt over hverandres opptreden i markedet, og kan ha ført til at vi forbrukere har måttet betale høyere priser på bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide i pressemeldingen.

Informasjonsutvekslingen la til rette for at forlagene kunne koordinere priser og utvalg. Dette kan ha ført til redusert utvalg og høyere priser for forbrukerne.

– Forlagene har systematisk lagt inn slik informasjon i databasen, i visshet om at den da ble tilgjengelig for konkurrentene. Størrelsen på gebyrene understreker at det i denne saken har skjedd et alvorlig brudd på konkurranseloven, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

– Vi er rystet

Aschehoug påklager Konkurransetilsynets vedtak, skriver forlaget i en pressemelding.

– Vi er rystet over kvaliteten på Konkurransetilsynets arbeid og ser frem til å få vedtaket behandlet i Konkurranseklagenemnda, sier konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i en kommentar.

Aschehoug påstår de har fremlagt omfattende dokumentasjon fra landets ledende jurister og økonomer som tydelig viser at Konkurransetilsynets påstander er gale og vedtaket er feil.

Gyldendal uenig i vedtaket

Forlaget Gyldendal skriver i en børsmelding at det er helt uenig i tilsynets vurdering og vil forfølge saken videre.

– Bokbasen gir alle offentlig og lik tilgang på informasjon om alle bokutgivelser, og er helt vesentlig for å gi befolkningen et bredt tilbud av litteratur, sier konsernsjef Tørres Thuv i Gyldendal i meldingen.

– Den er ikke innrettet for å utveksle konkurransesensitiv informasjon, har ikke egnet seg til dette og har ikke vært brukt til dette. Det foreligger heller ikke noe som viser en slik atferd fra de involverte partene, sier Thuv.

For Gyldendal er det varslede overtredelsesgebyret 252 millioner kroner.

Gyldendal-aksjen faller nær to prosent på Oslo Børs i tidlig handel.

Kan klage

I januar 2018 gjennomførte konkurransetilsynet bevissikring hos de fem involverte aktørene.

I etterkant ble det gjennomført en rekke forklaringsopptak og et omfattende papir- og datamateriale ble gjennomgått, heter det i pressemeldingen.

I september 2020 ble aktørene varslet om at de ville få et overtredelsesgebyr. I 2021 ga samtlige fem aktører sine tilsvar.

Dagens vedtak fra Konkurransetilsynets vedtak er endelig, men selskapene har mulighet til å klage saken inn for Konkurranseklagenemnda innen en frist på seks måneder.

Publisert: