Satser offshore med kompositt

Brødrene Atle og Nils Landro har stor suksess med bruk av kompositt innen båt- og offshoremarkedet.

Publisert Publisert

SAMLER DØD FISK: Mundal Båt sin «Havtruck» - bygget i kompositt - samler opp og behandler død fisk ved oppdrettsanlegg. Den brukes også til ordinær drift i havbruksnæringen. Foto: Mundal Gruppen

  • Håkon Glatved-prahl
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Gjennom Mundal Gruppen eier og driver de Mundal Båt AS og Mundal Subsea AS. Sistnevnte hadde en omsetningsøkning på 400 prosent fra 2010 til 2011.

— Økningen er ikke helt reell, siden 2011 var det første hele driftsåret til subsea-selskapet, men allerede nå har vi passert fjorårets omsetning på 14 millioner kroner, sier daglig leder Atle Landro.

Kompositt = blandingsmaterialer

Det er over 20 år siden brødrene startet å støpe båter i kompositt, også kalt sandwichmateriale på Hjelmås i Lindås. I dag holder selskapet hus på Storsandvik i Alverstraumen, med en ingeniøravdeling i Knarvik.

Kompositt er en samlebetegnelse for blandingsmaterialer der man utnytter de gode egenskapene til hver av bestanddelene. I dagligtale refereres det gjerne til avanserte fiberkompositter.

Liten kunnskap om materialet

— Vi ser store muligheter for fremtidig bruk av dette byggematerialet. Det har blant annet høy mekanisk styrke, lav vekt og ruster ikke. For eksempel har vi bygget og levert fire støyisoleringshus til Goliat-feltet, noe som ga en vektbesparelse på 20 tonn i forhold til andre, tradisjonelle materialer, som for eksempel stål, sier Landro.

Han er forundret over hvor lite dagens ingeniørstudenter kan om kompositt.

— Under oljemessen i Bergen nylig fikk vi besøk av studenter som bare så vidt hadde hørt om kompositt og materialets fortrinn. Det er underlig at det tilsynelatende fremdeles kun er stål og metall som betyr noe.

Samler opp død fisk

Mundal Gruppen, med sine rundt 30 ansatte, blir sett på som så interessant at fire representanter fra Nærings- og handelsdepartementet i dag er på besøk hos virksomheten i Alverstraumen. Der skal de blant annet få en prøvetur med Havtruck – en egendesignet båt til bruk ved oppdrettsanlegg.

— Båten er utviklet i samarbeid med en oppdretter og er spesialkonstruert for å samle opp og behandle død fisk. Den kan også benyttes i den daglige driften av oppdrettsanlegg, sier Atle Landro.

Vil bli ledende i landet

Den daglige lederen legger ikke skjul på at Mundal Subsea har som mål å bli ledende i landet innen bruk av kompositt i offshore- og subsea-markedet.

- Hvordan vil du karakterisere dette markedet?

— Det er stort, og det er økende. Olje og gass, samt maritim sektor utgjør de to viktigste eksportnæringene i Norge og bidrar med enorm verdiskaping og sysselsetting. Skjæringspunktet mellom olje- og gassutvinning og de maritime næringer blir mer og mer uklar, men samtidig mer og mer viktig. Det gjelder både i forbindelse med strategisk posisjonering for norsk industri og næringsliv, men også for norsk konkurransekraft, eksportevne og som vår posisjon som skipsfartsnasjon. Vi representerer en del av dette skjæringspunktet, sier Landro.

«Ut i landet»-dag

Nærings- og handelsdepartementet arrangerer i dag «Ut i landet 2012», der representanter fra departementet besøker 48 bedrifter i Norge. Av fem i Hordaland er Mundal Subsea valgt ut.

- Hva betyr det å få presentere selskapet for myndighetene?

— Vi har i lang tid hatt gode relasjoner og godt samarbeid med lokale og sentrale myndigheter, Innovasjon Norge, Det Norske Veritas, forskningsinstitusjoner og andre virksomheter, men besøket i dag betyr forhåpentlig at vi holder på med noe spennende, avslutter daglig leder Atle Landro.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Monica Mæland vil ikke på Stortinget. – Hun har takket nei, dessverre

  2. Kygo sendte nabovarsel til flere tusen i Fana før denne festen

  3. – Et forferdelig resultat for meg som rådmann

  4. Ho var imot at hennar eigen son skulle få gifte seg

  5. Trump: USA bryter helt med WHO

  6. – Eg har eit hat-elsk-forhold til «Tid for hage» på TV 2