Kystvaktens slepetrosse var i ferd med å ryke, og de 14 fiskerne fryktet at det motorløse fartøyet ville gå rundt i stormen som herjet finnmarkskysten fredag, skriver Bergens Tidende.

— Sidelengs sjø kunne blitt slutten. Jeg var redd for at vi skulle dø alle mann i det iskalde vannet, sier Vikavoll, som er fra Surnadal i Møre og Romsdal.

Tre av de 14 om bord i båten er fra Selje i Sogn og Fjordane, der rederiet Ervik Havfiske holder til.

Reddet i siste liten

I tillegg er fem av mannskapet nordmenn fra andre steder i landet, fem fra Færøyene og en person fra Litauen. Ingen av seljeværingene følte seg klare til å snakke med BT fredag kveld.

— Vi er preget alle sammen. Det var en fæl opplevelse, sier Espen Vikavoll.

«Kamaro» fikk motortrøbbel allerede tirsdag, mens de fisket hyse og torsk ved Bjørnøya, midt mellom Svalbard og det norske fastlandet.Kystvaktskipet «KV Harstad» begynte slepet av fiskebåten onsdag kveld. I 3-4 knops fart gled båtene sakte sørover mot land.

Fredag ble været så dårlig at det ene av to slepetrosser røk. Da turte ikke skipssjefen på «KV Harstad» vente lenger. De 14 fiskerne måtte av «Kamaro».

— Vi måtte få mannskapet av før det ble mørkt. Da det siste slepet røk, da var det to igjen på båten. Det er jo ikke noen god følelse, vi vet hva konsekvensene kan bli når det er fare for at det siste slepet ryker, sier skipssjef Øystein Salomonsen på «KV Harstad».

Ble feid på sjøen

På grunn av de høye bølgene fant ikke Kystvakten det trygt å heise mannskapet opp fra selve båtdekket. Dermed måtte de hoppe en etter en ned i det iskalde Barentshavet.

Redningsmannskapene forsøkte først å heise opp to menn samtidig, men grunnet deres samlede vekt, ble begge feid på sjøen.

— De ti minuttene de ble liggende i sjøen, var de verste minuttene under hele opplevelsen. Jeg var mye mer bekymret for dem enn for meg, sier fisker Vikavoll.

Til slutt ble det hans egen tur til å kaste seg ut i havet, i håp om at helikopterets mann var i stand til å plukke ham opp.

— Man føler seg ganske liten når man ligger der i 15 meter høye bølger og det er orkan i kastene. Det var en ubeskrivelig lettelse å sette seg ned i helikopteret etterpå, sier han.

Fiskerne ble plukket opp av redningsmenn på et Super Puma-helikopter tilhørende helikopterselskapet Bristow, samt et av Kystvaktens Lynx-helikopter.

Gråt i telefonen

Sea King-helikopteret som tok av fra Bodø, rakk først frem etter at redningsaksjonen var over.

De 14 fiskerne ankom Hammerfest sykehus ved 16.30-tiden fredag, men ble raskt dimittert etter en kjapp legesjekk.

18-åringens mor satt fredag formiddag og fulgte med på nyhetssendingene fra dramaet som utspilte seg utenfor kysten av Finnmark.

— Hun brøt ut i gråt da jeg ringte og sa vi var like hele alle sammen.

Hva som skjer med båt og mannskap, er fortsatt uavklart. Fredag kveld drev «Kamaro» mannskapsløst sørover.

Etter at mannskapet var kommet velberget til fastlandet vanket det en bedre middag på hotell i Hammerfest, og en liten bytur.

— Vi har fortjent en liten øl etter dette, sier Vikavoll, som tross skrekkopplevelsen likevel ønsker å fortsette i yrket.

— Jeg elsker å være fisker, og håper vi kommer oss ut igjen så snart som mulig, sier 18-åringen.