Det republikanske lederskapet drev i går omfattende brannslukking etter at Donald Trump igjen gravde opp saken om president Barack Obamas fødselsattest. Trump mener, og påberoper seg mange andre som støttespillere, at de ikke kan stole på den fødselsattesten som myndighetene i delstaten Hawaii har lagt frem som bevis for at Obama er født der.

Trump — som er en suksessrik forretningsmann - skulle være en støttespiller for Romney i den økonomiske politikken. I stedet gjenåpnet han striden om fødselsattesten. En drømmesak for USAs mange konspirasjonsteoretikere.

Republikanske tungvektere raste i går mot amerikanske medier som de mente kjørte frem Trumps uttalelser for å skade Romney. Sannheten var at Romney hadde Trump som aktiv deltager i kampanjen og ikke minst som en som kunne samle inn betydelige penger for ham i Trumps hotell i Las Vegas.

Er vinner

Natt til i går nådde Mitt Romney den magiske grensen på 1144 delegater og flertall på landsmøtet. Dermed er det klart at i slutten av august blir han republikanernes kandidat med god margin, som den første mormoner.

I det økonomisk kriserammede USA er det ingen tvil om at jobb og økonomisk vekst blir de tunge sakene i valgkampen. Målinger viser at Romney har større tillit ute blant folk flest i en rekke økonomiske spørsmål enn Obama. Landsdekkende målinger viser at dette trolig blir et dødt løp.

I et slikt scenario er Donald Trump en katastrofe for Mitt Romney. Han viser en total mangel på evne til å legge bånd på seg. Denne politiske blindgjengeren fyller TV-ruta. I fjor skremte han vannet av Det republikanske parti ved å true med at han kunne stille som en uavhengig kandidat. Han har et enormt politisk kontaktnett, i begge partier.

Så lenge Trump snakket økonomi, skjelte ut Kina og OPEC, var han politisk stueren for republikanerne. Men etter fjorårets kjør og denne ukens reprise om fødselsattesten, er han radioaktiv. Romney tvinges til å forholde seg til uttalelsene hans. Rett og slett fordi han driver kampanje for ham.

På tirsdag og i går sendte Romney ut sine medarbeidere for å fortelle at kandidaten ikke delte Trumps oppfatninger om presidentens fødselsattest. Dette var selvsagt ikke nok for Obama-kampanjen. De ville ha Romney selv ut i rampelyset for å ta avstand fra Trump. Derfor beskyldte de Romney for mangel på moralsk lederskap. En krangel mellom Romney og Trump ville være en gave til demokratene.

Nå retter tunge republikanere skytset mot mediene for å overdekke Trump. De vil tie ham ihjel. Det er trolig like lett som å få majones tilbake i tuben.

Medienisse

Trump er en person som er skapt for det amerikanske mediemarkedet. Han er kjendis, eier missekonkurranser, leder realityshow og er en betydelig forretningsmann som presenterer enkle løsninger på kompliserte problemer.

Mannen med verdens mest berømte hentesveis har gitt sitt lille negative bidrag til Romneys kampanje. Mange republikanere har advart Romney mot å slippe Trump innpå seg. Nå har Romney fått den berømte hentesveisen midt i fleisen. Måneder før valget er ikke dette noe som skaper varige skader.

Romney kan undre på hva han skal med fiender med folk som Donald Trump som venn?