”Occupy WEF” står det på plakatene noen hundre meter fra den tungt bevoktede hovedgaten Promenade i Davos. En gjeng yngre mennesker har overnattet i en håndfull igloer. Det var åpenbart en kald fornøyelse.

Sveitseren Florian Sieber har norsk bestefar og drømmer om noen måneder i Tromsø for å lære litt mer norsk. Men nå kjemper han og de andre aktivistene i "Occupy WEF" om oppmerksomheten med stats— og regjeringssjefer fra hele verden.

Aktivistene må nok gi midlertidig tapt når kjempekonferansen åpnes i dag. Hovedtaler er den tyske forbundskansler Angela Merkel. Hennes budskap om gjeldskrisen i Europa vil bli gransket og analysert etter alle kjente metoder.

Senere i uken kommer IMF-sjef Christine Lagarde og tallrike finansministre og sentralbanksjefer på banen, i tillegg til regjerings- og statssjefer fra flere dusin land.

Men slikt gjør ikke inntrykk på WEF-kritikerne i igloene. De retter kritikk mot det meste og bryr seg mindre om at de selv ikke har konkrete løsninger på krisen i verdensøkonomien eller den økende forskjellen mellom fattig rik.

Hermer etter Wall Street

Aktivistene føyer seg inn i bildet av aktivistene som satte Wall Street-fiffen på plass i New York i fjor. De vil sette dagsorden, og oppnår kanskje å skape en litt bredere debatt. Også i Davos forteller de om en grunnleggende skepsis til alt som har med maktelitene å gjøre.

— World Economic Forum representerer én prosent av verden. Alle vi andre befinner oss i de resterende 99 prosent. Hvorfor skal de bestemme over oss? Spør ”Mo” retorisk. Han er ingen student, kun aktivist, presiserer han.

— Jeg er imot storkonsernene, sier Mo. Andre er enig.

- Men hva slags løsninger har dere?

— Vi må sette oss ned og forsøke å gå nye veier for å få orden på tingene. Slik det er nå, trenger vi omtrent 1,4 ganger Jorden for å opprettholde vår levestandard. Det kan ikke fortsette sånn, sier Jannik Böhm. Den unge sveitseren forsikrer at han ikke er en kommunist. Men kapitalismen har spilt fallitt, mener han.

De unge aktivistene mener at de allerede har oppnådd en viktig seier. Etter at motstanderne av kjempearrangementet i Davos opplevde en nedtur siden tidlig på 2000-tallet, er det igjen blitt legitimt å kritisere WEF.

— Og akkurat her i Davos ser du forskjellene i verden. Motstanderne holdes unna, mens eliten blir bevoktet etter alle kunstens regler, slik at de kan opprettholde sin makt, mener Florian Sieber.

ulf@ap.no