71.500 nordmenn var meldt ledige i januar, ifølge nye sesongjusterte tall fra Nav. Det betyr en ledighet på 2,8 prosent av arbeidsstyrken.

Ved utgangen av januar er det 9800 færre arbeidsledige enn på samme tid i fjor. Det utgjør en nedgang på 12 prosent.

Sammenlignet med resten av Europa har Norge nå en svært lav ledighet. Men både ellers i Europa og i Norge er ledigheten størst blant de yngste i arbeidsstyrken.

Ledigheten i aldersgruppen 20-24 år er nå på 4,9 prosent i Norge, etterfulgt av aldergruppen 25-29 år (4,4 prosent). Til sammenligning er ledigheten blant personer i alderen 50-59 år på bare 1,7 prosent.

Ledigheten blant de yngste i arbeidsstyrken økte fra fire prosent i desember, viser tall fra Nav.

Det er veldig kjedelig å ikke ha noe å gjøre

Jobbsøkerkurs

20 ungdommer i sin beste alder sitter tett i tett ved hver sin pult med lap top’en åpen i et klasserom. På skjermene lyser bokstavene «Curriculum Vitae».

Alle er arbeidsledige og i 20-årene, på jobbsøkerkurs i regi av Nav. Petter Olsen (22) er en av dem.

Etter å ha jobbet to år med lysarbeid på filmproduksjoner, ville han starte opp som frilanser. Like etter at han sluttet i jobben, fikk han en betennelse i kneet som hindret ham i å jobbe. Siden har han søkt andre jobber uten tunge løft – men han har ikke fått napp noe sted. — Det er veldig kjedelig å ikke ha noe å gjøre. Jeg blir utrolig rastløs, men samtidig er det lett å bli lat og tiltaksløs. Man kommer fort inn i dårlige vaner. Jeg forstår hvorfor mange forblir arbeidsledige en god stund, sier han til Aftenposten.

Er du ung og arbeidsledig? Vi vil gjerne få høre din historie!

Ingen forpliktelser

Olsen tror mange unge på hans alder tar for lett på å være arbeidsledig.

- Det er lett å tenke at det ordner seg. Samtidig får man dagpenger som man klarer seg helt greit på når man er ung og ikke har så mange forpliktelser, sier Olsen.

Selv om ledigheten i Norge er høyest blant de yngste, er situasjonen mye verre i de kriselammede landene i Europa. I Italia er hver tredje i alderen 15 til 24 år uten jobb, i Spania går annenhver arbeidssøker under 25 år uten jobb, og det samme er situasjonen i Hellas.

Har du spørsmål om jobb og utdanning? Spør Aftenpostens jobbeksperter!

Et spark bak

Olsen synes han er heldig som får oppfølging og hjelp til å komme ut i jobb, selv om han vet hvordan han skriver en CV.

— På den måten kommer man seg opp om morgenen, og man gjør noe konkret for å skaffe seg en jobb. Mange trenger nok et spark bak, sier Olsen, som drømmer om å komme inn på en fotoskole, så han kan jobbe som fotograf i fremtiden.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook