Tidligere presidentkandidat John Kerry var i utgangspunktet favoritt til å overta jobben som USAs utenriksminister. Men de siste ukene har Susan Rice, USAs ambassadør i FN, seilt opp som favoritt til å overta jobben til Hillary Clinton.

Men Rices uttalelser etter angrepet mot USAs ambassade i Benghazi 11.september i år, hvor fire amerikanske diplomater ble drept, har hisset opp republikanerne.

Ifølge AP sa Rice få dager etter angrepet at volden ble begått av en mobb som demonstrerte mot en amerikansk anti-Islam film. Men senere har det vist seg at angrepet var et planlagt terrorangrep.

Rice og president Obama har sagt at den forklaringen hun ga da, var som følge av rapporter fra amerikansk etterretning.

Flere republikanere, blant annet tidligere presidentkandidat John McCain, har sagt at han vil hindre at Senatet godkjenner Rice som ny utenriksminister. Demokratene har flertall i senatet, men gjennom såkalt filibustertaktikk kan republikanerne hindre en slik godkjenning.

Susan Rice (48) har jobbet for president Bill Clinton med ansvar for Afrika. Under Bush-perioden jobbet hun ved forskningsinstitusjonen Brookings og siden 2009 har hun vært FN-ambassadør. Hun har tatt en doktorgrad i Internasjonale relasjoner ved universitetet i Oxford i England.

Følg Susan Rice på Twitter her.

— Kan endre mening

— Susan Rice burde visst bedre, og om hun ikke visste bedre, er hun ikke kvalifisert har McCain sagt med referanse til Benghazi-saken.

Men nå tyder flere ting på at noen republikanere, inkludert McCain, tør litt opp.

— Selvsagt, svarte han til Fox News på spørsmål om han kunne komme til å endre mening.

— Jeg vil gi alle sjansen til å forklare sine meninger og handlingen hun gjorde. Jeg er glad for å få muligheten til å diskutere dette med henne.

Rice skal tirsdag nemlig møte McCain sammen med to andre republikanske senatorer, Lindsey Graham og Kelly Ayotte. Onsdag skal hun møte enda flere senatorer, skriver thehill.com.

Dette er ikke første gangen at Rice og McCain støter sammen. Under presidentvalgkampen i 2008 kalte hun McCains tilnærming til terrorisme «dum og grunnleggende mislykket».

Professor og USA-ekspert Ole Moen mener at McCains anklager mot Rice om Libya-terroren er «svakt baserte».

— Dette er å slå politisk mynt på en tragisk historie, mener han.

97 personer fra representantens hus har også sendt et brev til Obama hvor de uttrykker sin motstand mot Rice. Til tross for at politikerne i representantenes hus ikke har noen formell innflytelse i utnevningen av utenriksministeren.

3. kvinne på rad

Susan Rice vil bli den tredje kvinnen på rad som utenriksminister i USA. Hun etterfølger Condoleeza Rice og Hillary Clinton. Og under Bill Clinton styrte Madeleine Albright utenrikspolitikken for USA.

— I USA har kvinner tradisjonelt sett, som i Norge, blitt plassert i myke departementer. Men da Madeleine Albright ble utnevnt på 90-tallet ble det landvinning. Utenriksdepartement er ikke akkurat et mykt departement. Og da lydmuren var brutt, kom også Condoleeza Rice (overtok etter afro-amerikanske Colin Powell) som den første svarte kvinnen, sier professoren.

Moen viser til at kjønnsbalansen nok er med i Obamas kabal.

— Men at det er det viktigste kriteriet har jeg vondt for å tro.

- Mindre uavhengig

Svein Melby, USA-forsker ved Institutt for forsvarsstudier tror at Susan Rice vil bli en mindre uavhengig utenriksminister enn Clinton har vært.

— Man får en utenriksminister som har vært veldig lojal overfor Obama siden valgkampen 2007-2008. På mange måter vil hun ha presidenten å takke for at hun får denne jobben. Hun blir en som ligner Obama i synspunkter.

Professor Ole Moen støtter Melby.

— Hun har en bra erfaring og er absolutt kvalifisert. Jeg vil også tro at Rice står nærmere Obama enn Clinton når det gjelder noen standpunkter. De kommer fra to forskjellige skoler. Clinton er en litt mer gammeldags «kald krig-dame», mens Obama er mer på forhandlingsilnjen.

Han skisserer et eksempel.

— Mens Clinton først gikk ganske hardt ut mot Kina og så jenket seg, har Obama vært litt motsatt. Han hadde forhandlingslinjen først, før han skjerpet på. Og slik Susan Rice har opptrådd i FN, virker det som hun er helt på linje med Obamas multilaterale linje. Det betyr ikke at hun bare tar i mot slag, men at hun velger gulroten før pisken.

Tviler på Kerry-sjanse

John Kerry som opprinnelig var favoritt, har ingen av de to ekspertene noen tro på nå som utenriksminister.

— Han er nok påtenkt til jobben som forsvarsminister nå, mener Moen.

— Jeg tror Obama har bestemt seg. Rice er på en rekognoseringstur (møtet med senatorene tirsdag red.anm), for å rydde opp i Benghazi og uttalelsene der. Men om det skulle vise seg på disse møtene at det er betydelig motstand mot henne, og Obama risikerer å få en langvarig og ødeleggende strid om hennes nominasjon i Senatet, må presidenten vurdere om han har råd til det. Men på meg virker det som Obama er innstilt på å ta en fight. Det vil være et prestisjenederlag for ham å bakke ut, avslutter professor Moen.

Ifølge nyhetsbrevet Nelson Report, som tradisjonelt er godt informert, er det bare Rice og Kerry som er aktuelle til å overta jobben etter tidligere førstedame Clinton.

Da Rice i 2009 ble innstilt til jobben som FN-ambassadør, var det ingen som stemte mot i Senatet.