Det er ikke bare Telenor som er opprørt over at indisk høyesterett denne uken kansellerte 122 mobillisenser i landet, hvorav 22 tilhører Uninor.

Lisensene ble tildelt i januar 2008, og det er mistanke om at tildelingen skal ha skjedd på ureglementert vis — noe som har utviklet seg til en gigantisk korrupsjonssak i India. Telenors partner Unitech er mistenkt og tiltalt i saken.

7 andre mistet lisens

Men også 7 andre selskaper har blitt fratatt sine lisenser. En av disse er Sistema Shyam Teleservices (SSTL), hvor russiske Sistema er hovedeier.

Telenor har sagt at selskapet vil sloss med nebb å klør for å sikre sine verdier i India og har fått tilsagn om hjelp fra den norske regjeringen. Staten eier 54 prosent i Telenor.

Og nå sier også russiske Sistema at selskapet ikke har tenkt å kaste inn håndkleet med planlegger å ta rettslige skritt for å beskytte sin investering i India. Den russiske regjeringen har en betydelig eierandel i selskapet. Det melder flere indiske medier lørdag, blant annet India Today.

Bestride avgjørelsen

Sistema, som er majoritetseier i mobiloperatøren Sistema Shyam Teleservices (SSTL), kommer nå til å utforske alle mulige rettsmidler for å bestride avgjørelsen i høyesterett.

I første omgang vurderer selskapet bare juridiske skritt uttaler Sistemas visekonsernsjef T. Narasimhan.

Ifølge India Today studerer den russiske regjeringen dommen fra høyesterett og vil etter det vil den russiske kommunikasjonsministeren ta kontakt med sin indiske kollega Kapil Sibal.

Sistema sier at selskapet ikke har gjort noe ulovlig i forbindelse med at de fikk tilgang til lisensene og bare fulgte den indiske regjeringens regelverk.

Putin til India

Teleminister Kapil Sibal i India sier at verken nordmennene eller russerne har tatt kontakt med ham ennå.

Ifølge kilder avisen The Economic Times har vært i kontakt med skal Russlands statsminister Vladimir Putin snart reise til India og det er ventet at han vil ta opp saken med den indiske regjeringen. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Avisen skriver også at to av de andre selskapene som mistet sine lisenser Dubai-registrerte Etisalat og Bahrain-registrerte Batelco trolig vil gå til sak og søke erstatning.

Store investeringer

Norges fornyingsminister Rigmor Aasrud reiser til India søndag og det er ventet at hun vil ta opp saken med indiske myndigheter.

Uninor har rundt 36 millioner kunder i landet, mens SSTL har rundt 15 millioner kunder. SSTL oppgir å ha invester rundt 15 milliarder kroner, et beløp på samme nivå som Telenor.