Den villedende markedsføringen går ut på at Apple har reklamert for at den nye iPaden kan kobles opp på supermobilnettet 4G, men det er kun sant for amerikanske og canadiske kunder, skriver business.dk.

Kan bli rettssak

Det australske forbrukerombudet, Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), har derfor klaget selskapet inn for Federal Court in Melbourne, skriver bbc.co.uk.

Reklameteksten lyder «iPad med Wi-Fi + 4G». Apple har nå gått med på å gi refusjon til misfornøyde kunder, samt at de skal publisere en oppklarende tekst. Men selskapet går ikke med på at de har villedet kundene.

Ifølge bbc.com, sier Apples advokat Paul Anastassiou selskapet aldri har hevdet at produktet kan fungere på 4G-nettverket i alle land, men at det fungerer på hva som er globalt akseptert som et 4G-nettverk.

Slik det er nå kan iPaden kun kobles opp mot noen utvalgte 4G-nettverk i USA og Canada. Alle andre steder i verden, så bruker man andre 4G frekvenser.

Saken kan komme opp for retten i Melbourne etter påske.

Flere reagerer

iPad 3 ble lansert i begynnelsen av mars, og var først tilgjengelig i Australia. ACCC krever at Apple betaler en bot, at de retter opp den villedende markedsføringen og gir refusjon til sine kunder.

På Apples nettside kan man lese at iPad 3 bare kan kobles opp til noen nettverk i USA og Canada.

Forbrukerrådet i Danmark reagerer også på Apples markedsføring med 4G-muligheten, som de mener er villedende.

Og Forbrukerombudet i Norge sier de undersøker saken:

«Vi er klar over problemstillingen og er allerede i gang med å vurdere denne markedsføringen opp mot markedsføringsloven», sier de til ITavisen.no.

Måtte korrigere nettsider

Apple har allerede måttet korriger de nye iPad-sidene. I mange timer etter at den nye utgaven av iPad ble avduket, sto det på sidene til selskapet at nettbrettet støttet 4G-tjenester fra Telenor, NetCom og mange andre, europeiske mobiloperatører, skriver digi.no.

Denne feilinformasjonen har trolig i liten grad berørt norske forbrukere, siden feilen ble rettet før det var mulig å bestille enheten i Norge. Men i en del andre land kunne nettbrettet forhåndsbestilles allerede før grove feilen ble rettet.

Apple har senere bekreftet at den opprinnelige informasjonen var feilaktig.