Selskapet skal betale 4,2 milliarder kroner for 6 av de 22 lisensområdene indiske myndigheter la ut for auksjon mandag. Telenor kan dermed fortsette virksomheten i lisensområdene Andhra Pradesh, Uttar Pradesh Øst, Uttar Pradesh Vest, Bihar, Gujarat og Maharashtra.

Det norske telekomkonsernet har i dag virksomhet i disse områdene i tillegg til West Bengal og storbyene Mumbai og Kolkata, tidligere Bombay og Calcutta.

34 millioner kunder

— Med de utropsprisene den indiske regjeringen hadde lagt opp til, klarte vi ikke å komme fram til en sunn forretningsmodell i storbyene: Vi valgte derfor å konsentrere oss om de områdene hvor vi nå har vunnet auksjonen, sier informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor Asia til NTB.

Telenors deleide datterselskap Uninor har i dag 34 millioner kunder i de regionene hvor selskapet skal fortsette driften også etter at dagens lisenser utløper 18. januar 2013. Mandelid sier de skal gjøre alt for at kundene får en sømløs overgang når de nye lisensene trer i kraft.

Det var ikke bare Telenor som hadde vanskelig for å se tilstrekkelig potensial for GSM-nettet i de største indiske byene. Det var ingen som bød på lisensene i Delhi eller Mumbai, skriver indiske The Hindu.

Derimot var tre av lisensområdene der Telenor vant, de eneste som endte med å koste mer enn utropsprisen myndighetene hadde satt.

Avklaring

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas peker på at onsdagens kjøp sikrer fortsatt tilstedeværelse i India, noe som er viktig for Telenors vekststrategi.

— De nye lisensene innebærer en avklaring av den usikre situasjonen våre kunder, operatører og partnere har vært gjennom. Vi ser nå fram til et mer forutsigbart og stabilt regulatorisk miljø, sier Baksaas.

Innbyggertallet i de seks områdene er om lag 600 millioner.

— I dag har vi vunnet frekvenser i seks av de mest folkerike sirklene i India. Dette er også områder der vi allerede har en sterk posisjon og hvor vi ser det største potensialet for fortsatt vekst og lønnsomhet. Alle disse sirklene er allerede på god vei til å levere på de finansielle målene om å gå i balanse i 2013, sier Sigve Brekke som leder Telenors virksomheter i Asia.

- Besto testen

Brekke sier at de ti månedene med usikkerhet etter at Telenor ble fratatt lisensene har satt organisasjonen på prøve.

— Ved å bestå den testen på en god måte har et sterkere, tryggere og mer kompetent team nå vunnet tilbake retten til å fortsette, sier han.

Telenor har i løpet av høsten jobbet med å kutte alle bånd til sin tidligere partner Unitech, som eide en snau tredel av partnerskapet Unitech. Unitechs lisenser ble inndratt av indisk høyesterett etter at det ble avslørt korrupsjon i forrige tildelingsrunde. Telenor har tatt steg for å sikre at verdiene i Uninor skal være en del av den fortsatte satsingen i India.

I lisensrunden som nettopp er avsluttet, bød Telenor via datterselskapet Telewings. Her er indiske Laksdeep Investments & Finance medinvestor og skal etter planen eie 26 prosent av selskapet når driften kommer i gang. Det er foreløpig ikke kjent hvilket navn det nye selskapet skal operer under.