— Canal Digital er nå den eneste distributøren i landet som ikke tilbyr vår hovedkanal i HD-format i sin grunnpakke. Dette gjør selskapet for å sette oss i et dårlig lys, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 til NTB.

Hovedkanalen tilbys kun i det gamle SD-formatet i den obligatoriske delen av den nye grunnpakken som Canal Digital nå lanserer. Den består av 28 faste kanaler og 15 valgfrie.

— Det er fortsatt fullt mulig for våre kunder å se alle TV 2s kanaler, men de må velge å gjøre det. Prisen på grunnpakken blir den samme etter omleggingen. Vi gjør dette fordi vi ønsker å tilby våre kunder større valgfrihet, sier prosjekt- og strategidirektør Haakon Li Dragland i Canal Digital til NTB.

Langvarig strid

Striden mellom Telenor-eide Canal Digital og TV 2 går flere år tilbake. Den bunner først og fremst i uenighet om hva fjernsynsdistributøren skal betale for retten til å formidle TV 2s kanaler.

Tvisten ble behandlet av den regjeringsoppnevnte Kabeltvistnemnda i desember, men Canal Digital aksepterte ikke slutningen og varslet i sommer at saken ville ende i retten.

Konflikten ble enda ytterligere tilspisset da avtalen om distribusjon av TV 2 Zebra ble sagt opp i sommer. Siden da har ikke kabelkundene til Canal Digital hatt tilgang til Zebra.

— TV 2 har fått et tilbud fra oss som ikke er akseptert. TV 2 sine kanaler er allerede reklamefinansiert, og våre kunder betaler for kanalene gjennom å se denne reklamen. Vi mener derfor at det ikke er riktig at våre kunder skal betale enda mer for å se TV-kanalene, het det i en pressemelding fra kabelselskapet.

- Avtalebrudd

Canal Digital har om lag 500.000 kunder. Omleggingen av grunnpakken gjøres i puljer. Om lag 40 prosent av kundemassen må aktivt velge sine 15 tilleggskanaler innen tirsdag 11. september for å unngå stans i signalene.

TV 2 mener Canal Digital bryter inngåtte avtaler.

— Ut ifra eksisterende avtaler skal både Nyhetskanalen og Bliss ligge i CDKs grunnpakke. I tillegg har CDK gjennom helgen ført mange av sine kunder bak lyset gjennom å hevde at de har «mistet» Zebra. Fakta i saken er at CDK har sagt opp avtalen med Zebra, sier Indrøy.

Han poengterer at avtaleoppsigelsen gjør det umulig å velge TV 2 Zebra som tilleggskanal for kabelkunder av Canal Digital. Parabolkundene rammes ikke av omleggingen.

Fredag og lørdag opplyste TV 2 om endringen gjennom skriftlige beskjeder som rullet over fjernsynsskjermene. Budskapet og måten det ble framført på, opprører Canal Digital.

— Vi stusset over det som ble kunngjort og at det framsto som om budskapet kom fra oss, sier Haakon Li Dragland.