Onsdag lanserer Apple nok en ny og finere versjon av den populære mobiltelefonen Iphone. I forsikringsbransjen er alarmklokkene på, for all erfaring viser at tallet på innmeldte skader og tyveri går i taket når nye modeller kommer i salg.

— Det er et ganske nytt fenomen, men etter hvert godt kjent hos oss. Vi så det spesielt godt i overgangen fra Iphone 3 til Iphone 4, sier informasjonssjef Jon Berge i If Forsikring.

Berge er ikke alene. En ringerunde Bergens Tidende har gjort til forsikringsselskapene viser at alle har opplevd det samme.

— Vi har sett tidligere at tallet på skademeldinger øker for modeller som er på vei ut. Vi frykter nå at med en ny Iphone 5 kommer det flere skademeldinger på Iphone 4, sier informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

Flere av selskapene har opplevd en kraftig økning i tallet på meldte stjålne mobiltelefoner, noe som også kommer frem i statistikken for reiseforsikringer.

— I 2010 var det meldt 3600 stjålne mobiltelefoner til Europeiske Reiseforsikring. I 2011 hadde det økt til 5200, en økning på over 40 prosent, seier Berge i If Forsikring.

Veksten har fortsatt i samme tempo i første halvår i år, sier han.

Blir meldt til politiet

Forsikringsbransjen legger ikke skjul på at de frykter at det bak tapstallene skjuler seg mange forsikringssvindlere.

— De færreste gjør seg til svindler for en ny mobiltelefon, men det er dessverre noen, sier informasjonssjef Mari Faaberg i Codan forsikring.

Erfaringene fra tidligere år gjør at forsikringsselskapene nå er ekstra på vakt.

— Rundt disse modellskiftene vil vi være ekstra oppmerksomme, sier Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

De krever at tyveri blir meldt til politiet, med risiko for å bli tatt for falsk politimelding. Hvis telefonen er ødelagt, vil de gå nøye gjennom forklaringen til forsikringstageren.

— En risikerer å bli meldt til politiet, og bli utestengt fra forsikring på livstid, noe spesielt unge kanskje ikke forstår konsekvensen av, sier Olsen til BT.

Det betyr for eksempel at du kan se langt etter å eie egen bil, fordi det krever forsikring.

Får «gammel» modell

Tap av mobiltelefoner kan bli dekket av innbo-, reise- og spesielle mobilforsikringer. For de to første typene vil du få erstatningen i kontanter, og for innboforsikringen med fratrekk av en egenandel.

Men selskapene som selger mobilforsikringer har funnet en annen måte å erstatte telefonen din på. Slik at du ikke får en nyere modell ved å kaste den gamle.

— Vi har en innkjøpsavtale, som gjør at du ikke nødvendigvis får erstatningen i kontanter. Så dersom du mister en Iphone 4 får du en tilsvarende modell tilbake, sier informasjonsdirektør Thoresen i Gjensidige, som selger mobilforsikringer til Telenor-kunder.

Den samme politikken har Codan Forsikring, som selger mobilforsikringer gjennom Chess og OneCall.

— Du får en så tilsvarende modell som mulig, men du kan oppgradere til en nyere modell mot å betale et mellomlegg, sier informasjonssjef i Faaberg i Codan.