56-åringen og hans familie har samlet deler av formuen i Canica Investor. Nå tar familien ut 300 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv mandag.

Pengene skal fordeles på Stein Erik Hagen og hans tre barn Nina Camilla Hagen Sørli (30), Caroline Marie Hagen Kjos (28) og Carl Erik Hagen (23).

Det er tidligere innskutt egenkapital som hentes ut. Slike uttak er det ikke skatt på, slik det er på ordinært utbytte.

Tidligere eide Canica, hovedselskapet til familien, halvparten av aksjene i Canica Investor. Men det er nylig gjort endringer på eierskapssiden: Nå eies selskapet av Hagen og de tre barna. Hvor stor eierandel hver av dem har, er ikke kjent.

Aktiv i Orkla

Canica Investor eier blant annet en stor aksjepost i Orkla, der Hagen er styreleder. Familien eier godt over 20 prosent av selskapet som er priset til rundt 45 milliarder kroner. Orkla selger blant annet varer fra Stabburet, som Pizza Grandiosa, sjokolade fra Nidar og vaskemidler fra Lilleborg.

Tidligere i høst kjøpte Orkla suppegiganten Rieber & Søn for 6,1 milliarder kroner. At prisen var høy, la Hagen ikke skjul på, men han synes likevel det var verdt det.

— Dette har Orkla sett på i mange år, den mappen er god og tykk, sa Hagen til Aftenposten da kjøpet ble kjent.

Kritisk til formuesskatt

Hagen har en rekke ganger vært kritisk til formuesskatten. Han mener mange bedrifter må tappes for verdier for at eierne skal klare å betale formuesskatt. I 2009 hentet han ut 300 millioner kroner fra Canica Investor. Da var begrunnelsen betaling av formuesskatt.

Hva som er årsaken til uttakket denne gangen, er ikke kjent. Hagen vil heller ikke utdype dette overfor Dagens Næringsliv. Datteren Caroline Marie Hagen Kjos er pekt ut som den som skal overta styringen av familieformuen. Hun har tidligere meldt flytting til Sveits av skattemessige årsaker.